Светът на Яворов в Пловдив

Светът на Яворов

Изложба, озаглавена „Светът на Яворов” ще бъде открита на 6-ти септември от 19:45 ч. в зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив. Тя е разположена в залата за временни изложби на площад „Съединение” № 1 и ще остане подредена до 20 октомври, след което ще гостува в Чирпан – родния град на българския поет.

На 6-ти септември посетителите на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” ще могат да разгледат изложбата между 9:00 и 15:30 часа.

100-годишнината от смъртта на големия поет е записана в културния календар на ЮНЕСКО за 2014 г., като се изтъква, че стиховете му са превеждани в цял свят, което доказва универсалността на неговата поезия. Ако той беше син на някой от големите народи, ако беше творил на някой от световните езици, несъмнено щеше да има много по-голямо признание.

Изложбата е възможност за докосване най-вече до творчеството на Яворов, защото той превръща в огнени слова преклонението си пред родния тракийски чернозем, любовта си към Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова, борбите на поробените българи в Тракия и Македония.

От музея съобщиха още, че оригинални писма на Драмската революционна околия на Вътрешната македоно-одринска революционна организация /ВМОРО/ от 2 декември 1907 г. и 2 април 1908 г. са обявени за експонати на месец септември. Писмата са подписани от Председател /Яворов/ и Секретар /Дойчинов/ и носят информация за състоянието на околийската организация и настъплението на гръцката пропаганда, която е свързана с убийството на българи. Писмата са от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив, показват се за първи път и могат да се видят от посетителите на изложбата.

С дейността и творчеството си Яворов се нарежда сред духовните и революционни водачи на народа ни и с право руският журналист Владимир Викторов – Топоров нарича първото десетилетие на ХХ век „Времето на Яворов“.

Всеки българин пази в сърцето си поне един стих на Пейо Крачолов Яворов. Но ако животът на един човек може да се оприличи на роман, то за гения на българската поезия и македонски революционер Пейо Яворов, преживял любовни трепети с едни от най-красивите жени на своето време, това е поредица от романи, които формират неговия свят.

Пейо Крачолов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 г., опознава света на науката и поезията в прочутата Пловдивска мъжка гимназия, след което провинциалният телеграфопощенски чиновник с поемата си „Калиопа“ намира не само своя псевдоним Яворов, а и място за творческа реализация в столицата на България чрез кръга „Мисъл“.

Два проблема оставя след себе си авторът на „Подир сенките на облаците“ – проблема на своя творчески живот и проблема на своята трагична смърт. Своя живот Яворов не успява да изживее в творчеството си, защото трагичната му кончина идва внезапно. И все пак изживяното е една голяма ценност, която му обезпечава почетно място в българската книжнина.

Поколения българи изживяват трепета на досега с поетичния гений на великия чирпанлия, за делото и житейската му трагедия са изписани хиляди страници, но все още има непознати документи от т.н. „Яворов архив“, малко известни снимки в обществени и лични колекции.

Изложбата е реализирана от Регионален исторически музей – Пловдив в сътрудничество с изследователи на делото на Яворов, скулптора Костадин Камбарев и със съдействието на Регионална дирекция „Държавен архив“ – Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и къща–музей „Пейо К. Яворов“ град Чирпан.

 

Подобни статии

Top