Свидетел: Иван ми предложи 30 лева, за да гласувам за Търев (СНИМКИ И ВИДЕО)

В Пловдив днес стартира първото дело за купуване на гласове на местните избори. Пред съда бе изправен 33-годишния Иван Димитров, който бе обвинен, че е предложил по 30 лева на Саркис Саркисян и Тодор Котов, за да гласуват в полза на Кирил Търев – кандидат за общински съветник от Земеделски съюз ”Ал. Стамболийски”.

Търев бе сред съветниците, получили най-много преференциални гласове на изборите в края на миналата година. 24-годишният съветник получи 1292 преференции и от 8-ма позиция се пренареди до втора в листата на ЗС „Александър Стамболийски”.

Делото днес се гледа по реда на съкратеното съдебно производство, но с разпит на свидетели. По тази процедура, подсъдимият се признава за виновен, но присъдата не се редуцира с една трета. Димитров призна вината си, а неговият защитник адвокат Георги Сидеров поиска да бъдат разпитани трима от общо деветте призовани свидетели – Саркис Саркисян, Тодор Котов и Иван Цоковски.

„На 19 октомври Саркис ми каза, че може да спечеля 30 лева, ако гласувам за определен кандидат“, разказа в съдебната зала 36-годишният Тодор Котов. Саркисян му бил съсед и го извикал, за да му предложи да изкара някой лев. Първоначално Котов отказал. След няколко дни обаче му станало интересно и решил все пак да опита да изкара някой лев – „Това са 6 кутии цигари“, посочи пред съда мъжът. Срещнал се със Саркис и двамата отишли на разговор с Димитров, който предложил 30 лева на Тодор. „Записа ми имената, адреса и телефона на хвърчащо листче и каза, че ще ми се обади“, обясни Тодор. Той попитал Иван как ще си получи парите, но Димитров му обяснил, че след като гласува, ще се разберат.

Пред съда се оказа, че Саркисян е забравил какви показания е дал пред полицията. Той увърташе и обясняваше, че не помни кога и как се е виждал с Иван,  затова се наложи да прочетат показанията му от първоначалните разпити. Оказа се, че той е предложил пари на още един от съседите си.

Делото днес бе отложено заради отсъствието на третия свидетел – Иван Цоковски. От негово име бе представен болничен лист до 22 януари. Процесът ще продължи на 22 февруари, когато ще бъде разпитан и ще се проведат съдебните прения.

Вижте във видеото по-долу какво каза след заседанието говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев.

 

Подобни статии

Top