Свидетел: Кметът на Карлово назначил свои хора по европроект

Един от свидетелите на процеса срещу кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов – Георги Грудев, преснимал скици за гоблени, учебници и пишел курсови работи, докато трябвало да работи по европейския проект за изграждането на пречиствателна станция на Карлово. Това стана ясно по време на показанията на друга свидетелка Марина Росас, която също е била ангажирана с работа по проекта.

Карловският районен съд днес стартира делото срещу Кабаиванов, срещу когото има обвинение за присвояване на 26 хиляди лева средства по проекта. Според обвинителния акт на прокуратурата, Кабаиванов е назначил свои хора – седесари, като сътрудници по проекта. Впериода от април 2013 до април 2014 г. по европроекта са работили  настоящият депутат Никола Хаджийски, секретарят на синята партия в Пловдив Милко Стрехин и шефът на ВиК-Карлово Елен Писанчев. Според обвинението тримата изобщо не са ходили на работа, а са получавали възнаграждение за това.

Пред съда Георги Грудев обясни, че шефката на проекта казала на другите хора от екипа, че тези хора са приятели на градоначалника и че те трябва да вършат тяхната работа.

Когато миналата година се стигна до арести, секретарят Стефан Стефанов казал на хората, които са работили по проекта, че по времето, когато били викани на разпит, трябва да твърдят, че познават Писанчев, Стрехин и Хаджийски и да застанат зад кмета, да го защитят, защото той им бил дал работа.

Д-р Емил Кабаиванов в момента е заместник-председател на СДС. Днес той заяви пред медиите, че не е виновен и че истината ще стане ясна по време на процеса.

Адвокатите на Кабаиванов Йордан Давчев и Александър Попчев поискаха делото да бъде върнато за ново разглеждане в прокуратурата заради  процесуални нарушения. Съдът обаче отхвърли искането им. Давчев припомни, че европейския проект, който е приключен миналата година, е приет от Европейските органи без нито едно нарушение и без нито една санкция.

Делото продължава утре и вдругиден в карловския съд. Ако той бъде признат за виновен го чака реален затвор, поясни прокурорът по делото от Окръжна прокуратура Галина Андреева.

Подобни статии

Top