Свободата през погледа на няколко различни поколения (СНИМКИ) - DC news

Свободата през погледа на няколко различни поколения (СНИМКИ)

25 ГОДИНИ СВОБОДА

Изложбата „‘89-та преди и сега – 25 години свобода“ може да се види от днес до 30 ноември на Главната улица в Пловдив. Сбирката представя годините на прехода, претворени през погледа на млади художници от цяла България.

Плакатите и снимките, представени в изложбата, показват отношението на младите хора към почти забравения комунистически режим в страната. По спомени и разкази на близки хора, творците са пресъздали ситуацията преди 25 години. Някои са избрали светлите цветове, други – мрачните краски, но във всички платна присъства стремежът към свобода и справедливост.

Едни от първите посетители на изложбата бяха трима младежи, които докато чакаха приятели, за да отидат на кафе, решиха да разгледат плакатите. „Не знаем много за ситуацията отпреди 25 години, вкъщи не се говори за това, а пък в училище никога не са ни обяснявали.”, коментира Наско. „Аз пък знам, че не е било толкова лошо, поне по думите на дядо”, сподели приятелят му.

Доста по-голямо внимание на фотосите обърнаха представителите на поколението, живяло по времето на режима. „Вижте тази карта, тя показва колко страшно е било в лагерите. Младите са късметлии, че са се родили след тези години, те нищо не знаят за това време, пък и в университета не ги учат”, коментира господин на средна възраст. „Не 25 години свобода, а 25 години псевдосвобода, това трябва да е името”, допълни той, поглеждайки към мотото на изложбата.

 

Подобни статии

Top