СДВР с извънредни мерки за Вечното дерби

Полицията ще бъде много по-стриктна, отколкото при предишния сблъсък между ЦСКА и Левски, обяви главен инспектор Иван Георгиев 

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг пред медиите главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в центъра на града. То ще бъде концентрирано около Националния стадион „Васил Левски“, посочи Георгиев.

Той обясни, че пропускателният режим и проверката на зрители ще бъде на няколко етапа. Ще има два кръга около спортното съоръжение, като на първия ще бъдат контролно-пропускателни пунктове, а вторият ще бъде от двете охранителни фирми, наети от организатора. Прекият ангажимент да охраняват футболната среща е техен. Работа на СДВР е съпровод на автобусите, превозващи двата отбора и оказване на съдействие на охранителните фирми. Иван Георгиев допълни, че от няколко дни има полицейско наблюдение на стадиона в случай, че охранителната фирма допусне грешка.

Буферните зони между двете агитки ще бъдат много по-големи, спрямо тези от предходната среща между двата отбора, каза още Георгиев.

Той предупреди, че е възможно е вследствие на неорганизираното придвижване на фенове в центъра на града пътното движение да бъде затруднено, като е възможно и да бъде спирано.

Главният инспектор обясни, че ще бъдат използвани и дронове по време на срещата, за да се установяват извършители на противообществени прояви, като те ще бъдат задържани или непосредствено след деянието, или след срещата.

Иван Георгиев призова феновете да се въздържат от противообществени прояви, да не носят забранени предмети и да се възползват от ранния час на отваряне на вратите – 14:15 ч.

Относно срещата на 7 април Иванов каза, че задържаните лица са 28, като осем са задържани за притежание на наркотици, на шестима е наложена забрана да посещават спортни мероприятия в период на една година и глоба от 1000 лв. Седем лица са малолетни извършители на противообществени прояви. Останалите преписки са докладвани на Софийски районен съд и се очакват решения. Той допълни, че впоследствие е установено как и кога са поставени пиротехническите изделия. Установени са лицата, които изстрелват ракети и те ще бъдат санкционирани, посочи още Георгиев.

Той каза още, че устройствата, от които са изстрелвани тогава ракети са изключителни малки, на половината на флашка, могат да се разглобят на по-малки части, и е изключително трудно да бъдат хващани.