Сдружение скочи срещу безплатното паркиране на съветници в Синята зона

Асеновградчани се обявиха срещу привилегията на общинските съветници да паркират безплатно на синята зона в града. Това съобщи за DCNEWS адвокат Марин Ножаров, който е и председател на сдружението „Съюз за Асеновград“. Сдружението ще обжалва пред Административния съд в Пловдив текстът в общинската наредба, който регламентира безплатното паркиране.

Според юриста член 22 в общинската наредба е дискриминационен спрямо гражданите. В текста се посочва, че хората на изборни длъжности могат да паркират навсякъде в града безплатно за времето на мандата – само срещу служебна карта.

Наредбата ще бъде атакувана в Административен съд, но на първо време даваме срок до края на месец април, Общинският съвет да преразгледа евентуално решението си – може да си оттеглят разпоредбата, защото все едно служителите на ЕВН да не си плащат тока, а на ВиК – водата, коментира адвокат Ножаров.

Те направиха тази синя зона да плащаме ние, а те няма да плащат, някак си не върви – допълни юристът. Той обаче се надява общинарите и съветниците да размислят и да отменят дискриминационният текст в наредбата.

Според „Съюз за Асеновград“ синята зона натоварва допълнително малките улички в центъра, за паркиране в които не се плаща.

Това е за мен допълнителен данък МПС. Хората трябва да плащат за нещо, за което общината не предоставя кой знае каква услуга в случа, посочи Ножаров.

При мен в общината не е постъпвало такова искане, коментира зам.-кметът Пламен Йончев. Ако от Съюза направят постъпки, ще видим за какво става дума, допълни той.

Официално становище на Съюз за Асеновград няма и в Общинския съвет, съобщи съветник №1 д-р Светозар Шуманов. По думите му най-вероятно става дума за предизборна активност на сдружението. Ако все пак постъпи нещо в деловодството, ще го обсъдим и ще преценим какво да правим, допълни д-р Шуманов.

Припомням, че само за първия месец от влизането в сила на кратковременното паркиране, паркоместата вече са сто на брой, а за месец в общинската хазна постъпиха над 6600 лева. Предстои да бъде закупен паяк и да се въведе sms-паркиране .

Подобни статии

Top