Седем души са задържани в Пловдив заради трафик на мигранти

30-годишна жена от българо-афганистански произход, двама сръбски граждани – на 22 и 23 години, и други четирима български граждани – двама 40- годишни, един на 35 и друг на 43 години – това са седемте задържани за трафик на мигранти, съобщи Димитър Костов, наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура Пловдив. 

На 14.06.2024 г., на автомагистрала „Тракия“, обл.Пловдив, на км 116, в посока към гр. София с цел набавяне на имотна облага противозаконно подпомогнали 11 чужденци – граждани на Афганистан,  да преминат незаконно през страната.

Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – автомобил „Фолксваген Туарег“ и по начин опасен за живота на лицата, както и по отношение на непълнолетно момче, на 16 г., и на повече от едно лице.

По делото са извършени множество действия по разследването. 

По искане на Районна прокуратура – Пловдив съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо шестима от обвиняемите.

30-годишната жена е с определена мярка за неотклонение „домашен арест“, която ще се проследява с електронна гривна. 

От задържаните няма хора от Пловдив или региона. Законът предвижда от 2 до 10 години затвор и от 5 000 до 20 000 лева глоба при доказване вина за трафик на мигранти, уточняват от прокуратурата.

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и МВР.

В него участваха  Петър Петров, районен прокурор на гр. Пловдив, Димитър Костов, прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, Мариян Митков, началник на отдел 11 при ГДБОП и Иван Куков от отдел 11 в ГДБОП.