Седем неочаквани причини да трупаме килограми

Понякога просто ни идва да си оскубем косите от отчаяние – спазваме стриктно диета, потим се във фитнес салона, пием по два литра вода на ден – а излишното тегло продължава да ни тормози! Редица проучвания обаче показват, че понякога пълнеем не от това, от което си мислим… а понякога дори от нещата, които смятаме за добри за здравето! Проверете дали това не се отнася и за вас.

Приятелите

Приятелите са нещо чудесно, но скорошно проучване, публикувано в сп. PLOS Online, показа, че пълнотата е „заразна” сред близки другари. Наблюдаваните студенти качвали килограми, ако се сближавали с по-пълнички свои колеги. Всъщност, приятелят с наднормено тегло увеличава шанса ви да напълнеете с 50%!!! Причината? Най-вероятно синхронизирането на хранителните навици и чувството за спокойствие, че „все пак сте по-слаби от Мария”. Но докога ли?

Диетичните храни

Много готови храни, рекламирани като диетични, всъщност са калорийни бомби, които само чакат да се лепнат на бедрата ви. Да, не е честно, но една „здравословна” вафла с мюсли всъщност може да съдържа точно толкова захар и мазнини, колкото и обикновената. Правилата за реклама позволяват тя да се нарича здравословна просто защото вътре има повече овесени ядки.

Късното лягане

Повечето от нас водят напрегнат живот и лягат да спят все по-късно и по-късно. Проучване на Вашингтонския университет обаче показа, че ако спим по-малко от 7 часа на нощ, гените, активиращи трупането на мазнини, се задействат.

Пълният бележник

Освен че ви кара да пропускате ценни часове за почивка, претъпканият със задачи бележник създава постоянно чувство за нервност, което кара тялото да освобождава хормона кортизол. Той не само, че засилва апетита, но и влияе върху натрупването на мазнини, като го концентрира върху корема. Напрегнатото ежедневие ни кара и да ядем нередовно и често вредни бързи закуски.

Хранителните алергии

За щастие, малцина страдат от истински животозастрашаващи алергии към храна, но много от нас, без да знаят, имат нетолерантност към някои типове храни. Това води до редица симптоми като болки в корема, подуване и проблеми с кожата. За съжаление, чувствителността към храна трупа и килограми. Когато ядете неподходящи за вас вещества, освобождавате инсулин и кортизол, които увеличават натрупването на мазнини в тялото и затрудняват свалянето им. Още по-странен е фактът, че, парадоксално, хранителната нетолерантност може да ни направи пристрастени към ястията, които ни вредят, и да причинят постоянен глад за тях.

Професията

Професионалният живот е пълен с полузадължителни изкушения – банкети, вечеринки, рождени дни на колеги, официални обеди и вечери, когато е просто неучтиво да откажете порция често вредна храна (шоколадови бонбони, хапки) и калоричен алкохол („Само една наздравица!“). Статистиката показва, че 62% от хората, спазващи диета, я нарушават заради работните събития или заради стреса на работното място, който ги кара да хапват по нещо в повече следобед, когато енергията ни се изтощава.

Спортът

Въпреки че редовните упражнения са чудесни за здравето, няма да отслабнете много, ако разчитате само на фитнеса. Ако не го комбинирате с промени в хранителния режим, ефектът може да е даже обратен. Статистически проучвания от САЩ показват, че нивата на затлъстяване често се вдигат при редовно спортуващи, които не пазят диета. Една от причините на това е, че спортът ни кара да огладняваме и така, без да мислим, поемаме повече калории отпреди.

Източник: obekti.bg

Подобни статии

Top