Седем от най-добрите млади български цигулари с концерт в Пловдив

Седем млади цигулари – най-добрите в България, ще изнесат едночасов концерт пред пловдивска публика. И седемте деца на възраст от 8 до 17 години са от класа на преподавателката в НМУ “Любомир Пипков” Благородна Танева.

Специално участие в концерта ще вземе Зорница Иларионова – студентка в музикалната академия “Кралица София” в Мадрид, в класа на проф. Захар Брон. Тя е и студентка в Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен.

Всички участници в концерта, който ще бъде в залата на АМТИИ в Стария Пловдив, са лауреати на национални и международни награди. Сегашната им изява е част от подготовката за предстоящите национални и международни музикални конкурси.

Програмата съдържа познати и любими произведения от Сарасате, Виенявски, Парашкев Хаджиев и Панчо Владигеров.

В този формат класът на музикалната педагожка Благородна Танева идва за първи път в Пловдив и очакванията на младите цигулари са за една разбираща и подкрепяща публика. Солистката Дебора Стефанова е пловдивчанка, която трета година учи в НМУ “Любомир Пипков”.

Много от учениците от класа на Благородна Танева са участници в музикалния конкурс “Добрин Петков”, така че добре познават взискателната пловдивска публика. Участвали са и като солисти на Пловдивска филхармония.

Концертът ще започне точно в 18.00 часа в аулата на Академията за музикално и танцово изкуство в Стария град. Входът е свободен за всички, които искат да чуят утрешните виртуози на цигулката.

Инструментите

Най-малките артисти свирят на учебни цигулки. По-големите ученици свирят на цигулки на българските лютери Адриан Андреев, Васил Вълчев, а двете най-големи ученички свирят с френски инструменти, създадени в началото на миналия век.

Учителката

Благородна Танева: “Огромно удоволствие е да концертираме в град с установени културни традиции, който ще бъде и Европейска столица на културата през 2019 година. Вярваме, че пловдивската публика е в състояние да оцени още отсега таланта и артистичните перспективи на тези деца. За мен като учител и за моите ученици концертът е много престижен и вълнуващ. Радваме се, че ще свирим в Пловдив.”

Подобни статии

Top