Седмината съратници на ислямиста Муса остават под "домашен арест" - DC news

Седмината съратници на ислямиста Муса остават под „домашен арест“

Искат разпити на принцове и шейхове по делото за радикален ислям

Седмината ислямисти, съратници на пазарждишкия  имам Ахмед Муса, подсъдими по едно от делата за радикален ислям, остават под „домашен арест“ за постоянно, реши Пловдивският апелативен съд днес. Така той потвърди определението на Окръжен съд – Пазарджик, с което бяха изменени мерките за неотклонение на Ангел Симов, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак и Ненко Щерев от „Задържане под стража” в „Домашен арест”.

Съдът не уважи молбата на Муса да бъде освободен под „домашен арест“.

Всеки един от подсъдимите, с изключение на Александър Иванов, е обвинен в това, че е извършил престъпление по чл. 164, ал. 1 от НК и престъпление по чл. 407 от НК. Обвинението срещу тях бе за проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война. Само срещу Александър Иванов е повдигнато обвинение – за придобиване и държане на оръжие без разрешително.

Гледат делото за радикален ислям

 

Прокуратурата протестира пускането на 7 от обвинените за радикален ислям

Апелативният съд прецени, че с оглед на индивидуализиращите характеристични данни на подсъдимите и продължителния период на задържане под стража, надхвърлящ рамките на разумните граници, поради обема, фактическата и правна сложност на делото, окръжният съд правилно е преценил, че преодоляването на опасността от укриване и извършване на друго престъпление на подсъдимите, би могло да се гарантира с вече взетите от Окръжен съд – Пазарджик мерки за неотклонение.

Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top