Седмица на гората от 4 до 9 април в Пловдив (ПРОГРАМА)

Седмицата на гората в Пловдив ще бъде отбелязана с редица инициативи, съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите Мирослав Димитров.

Първата проява е на 4 април – поднасяне на цветя на паметната плоча, открита в чест на 130 г. горска служба в Пловдив. Събитието ще започне в 10 часа, а час по-късно ще бъдат засадени фиданки около паметника на хан Крум в ЖР „Тракия“.

Официалното откриване на Седмицата на гората ще се състои на 5 април от 10 часа на Младежкия хълм. Там ще бъдат наградени и класираните за приза „Лесовъд на годината – 2015“, както и „Служител на контрола – 2015“ за регион Пловдив.

В подножието на хълма ще бъдат посети дъбови фиданки в чест на 135-годишнината от първите залесявания по голите тогава Бунарджика и Сахат тепе.

На 6 април от 9 часа Регионалната дирекция на горите ще отвори вратите си за граждани и ученици. Всеки, който желае, ще може да се запознае с дендрариума в двора и ще получи като подарък контейнерни фиданки.

Децата от Центъра за настаняване от семеен тип към комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“ в Пловдив, участвали в конкурса за картичка на тема „Дървото – моят живот“, ще бъдат наградени на 7 април.

Озеленяване на дендрариума в двора на РДГ и почистване на дворното пространство ще се състоят за 8 април.

Седмицата на гората ще завърши с „Горски празник“ на 9 април в парк „Лаута“ от 10 часа.

Организаторите са подготвили интерактивни игри, с помощта на които присъстващите ще се запознаят с лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които се случват в тях.

Ще бъдат раздадени контейнерни фиданки от атласки кедър, които всеки може да засади и да допринесе за това Пловдив да стане още по-зелен град.

 

Подобни статии

Top