Седмица на занаятите в Етнографския музей в Пловдив

Започна седмицата на традиционните занаяти в Етнографския музей в Пловдив

В последната седмица на юни за десета поредна година в двора на Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита традиционната среща на майстори от цялата страна. Тази година десетото издание на Седмицата на занаятите ще се проведе от 27 юни до 3 юли 2016 г.

В духа на добрата традиция майстори от цялата страна ще демонстрират своя майсторлък в занаята. Ще се съберат над 40 иконописци, ножари, оръжейници, медникари, бижутери, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везба и др.

Тази година гости на музея ще бъдат и майстори от съседна Сърбия. Туристите и гостите ще могат да видят демонстрации на различни занаяти, както и да усетят магията сами да измайсторят нещо под вещото око на майстора.

Всичко тук се прави с мерак, с душа и сърце, затова и измайстореното си има собствено очарование. А туристите получават всичко – и скъп спомен от посетеното място, и нещо достатъчно ценно, на чието сътворение са били свидетели.

А на Петровден от музея са предвидили специална майсторска вечер, тъй като петък е ден на майстора.

По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чемширите в двора, ще има  и много изненади.

Всеки желаещ би могъл да се потопи в духа на отдавна отминалото време всеки ден от 9.00 до 18.00 часа в двора на музея. Откриването ще бъде на 28 юни, от 11.00 ч.

Подобни статии

Top