Седмица на пожарната безопасност

pojarna8

Седмица на пожарната безопасност започва от днес и ще продължи до 14 септември.  Кулминация ще бъде честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР – на 14 септември.

През тази седмица ще има редица събития за популяризиране на дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.

На 14.09.2015 г. – Кръстовден се навършват 110 години от Първия пожарникарски събор в гр. София. На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Г. Атанасов от Пловдив. Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

Всяка година на този ден огнеборците честват професионалния си празник и отдават почит на загиналите при изпълнение на служебния им дълг свои колеги.

Тази година се навършват 134 години от създаването на противопожарната служба в гр. Пловдив с исторически протокол №18/05.02.1881 г. на община Пловдив.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top