Седмица, посветена на Съединението в Асеновград

С Изложба „Памет за Съединението“ ще стартират празничните прояви по повод предстоящия празник в Асеновград.  Честванията за 130-тата годишнина започват с откриването на фотодокументална експозиция в залите на Историческия музей на 3 септември. Там ще бъдат подредени съхранените късчета памет за дейците на Съединението от Конушка околия. Изложбата ще бъде открита в 17.30 ч.

На 3 септември в Центъра за обществена подкрепа ще се проведе и конкурс „Стъклен свят“. Съорганизатори са Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Асеновград. Детската забава ще се проведе в залата на Центъра на улица „Цар Иван Асен II” 99 от 10:30 часа. Участниците в конкурса ще имат възможността да рисуват върху стъкло с помощта на специални комплекти за веселата арт-терапия.

На 4 септември Община Асеновград организира поклонение пред паметниците на героите от Съединението. В петък от 11:30 часа в парка до гарата ще бъдат поднесени цветя на признателност пред паметната плоча на Пере Тошев.  На същия ден от 15:00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча в село Конуш. След това поклонението ще се насочи към село Новаково, където също ще се поднесат венци пред паметника на поп Ангел Чолаков от 17:00 часа.

На самия празник, 6-ти септември, от 10:30 часа за всички жители и гости на града ще има музикално-културна програма на второто ниво на площад „Акад. Н. Хайтов”, организирана от Съюза на творците – Асеновград, със съдействието на Съюза на предприемачите – Асеновград. Ще бъдат наградени спомоществователи, творчески колективи и дейци в областта на културата, изкуството, литературата и спорта, допринесли за изграждането на българския дух и за активно участие в културния живот на Асеновград.

 

Подобни статии

Top