Седмокласниците кандидатстват за гимназиите от днес

От днес започва приемът на заявления от завършилите 7 клас за класиране в гимназиите. 4 са училищата-гнезда в Пловдив, в които ще се приемат заявленията. Това са Хуманитарната гимназия, СОУ “Климент Охридски”, СОУ “Пейо Яворов” и СОУ “Софроний Врачански”. В Асеновград това ще става в ОУ „Петко Каравелов”, а за Карлово е определено ОУ „Кирил и Методий”. Учениците от други региони подават заявления само в СОУ “Софроний Врачански”, припомнят от РИО-Пловдив.

Приемът на документи за участие в първо класиране ще продължи до 21 юни. Комисиите в центровете ще работят от 8 до 18 часа.

Резултатите от класирането ще бъдат обявени на 27 юни. Учениците ще могат да проверят класирането си в сайта на МОН по ЕГН и входящ номер. Списъците на класираните ученици по профили и специалности ще бъдат изнесени и в училището-център, където са подадени документите за участие в класирането.

Учениците, които не са класирани на първи етап, автоматично участват във втори. Класираните се записват в училището, в което са приети, от 28 юни до 30 юни.

Желаещите да участват във втори етап, подават заявление в училището, в което са класирани на първи, но не могат да променят и пренареждат желанията си. Участниците във второ класиране запазват мястото си от първо, само ако не бъдат класирани по по-предно желание.

Резултатите от второ класиране ще излязат до 4 юли. Записването е от 5 юли до 7 юли. Незаетите места ще бъдат обявени в сайта на РИО на 8 юли. Резултатите от трети етап на класиране ще бъдат изнесени до 15 юли, а записването е на 18 и 19 юли.

При подаването на документите кандидатите трябва да носят оригинал и копие на удостоверението за завършен VІІ клас, оригинал и копие от медицинско свидетелство за кандидатстващите за професии или профили „Изкуства“ и „Спорт“. Задължително се представя и оригинал на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити за сверяване.

Подобни статии

Top