Сексът помага срещу камъни в бъбреците

Турски учени са установили, че сексът е ефикасен начин за борба с камъните в бъбреците (конкрементите), съобщава „Дискавъри мегъзин“, като се позова на статия в научното сп. „Уролъджи“.

С помощта на серия от експерименти учените са се опитали да разберат дали редовният полов живот способства за спонтанното изхвърляне на камъните, разположени в долната половина на уретера.

Участвалите в изследването доброволци са били разделени на три групи. Членовете на първата са били помолени да правят секс най-малко по 3-4 пъти на седмица. Пациентите от втората група са приемали ежедневно препарата тамсулозин. Третата група е била контролна.

След като са изминали две седмици от началото на експеримента, 83,9 процента от пациентите от първата група са изхвърлили камъните от бъбреците си. При втората група те са били 47,6 процента, а в контролната – само 34,8 процента.

Редовният секс също така е ускорил изхвърлянето на камъните. При първата група този процес е отнел средно 10 дни, при втората – 16,6 дни, а при третата – 18 дни.

Снимка: aarp.org

Подобни статии

Top