Селски кмет застава пред съда за безстопанственост

sydebna palata1

Бившият кмет на пловдивското село Милево Никола Мандев, който сега е общински съветник в Садово застава пред Окръжния съд днес. Той ще отговаря за безстопанственост, тъй като през четирите години на кметуването си, не е сключил договор с две фирми, собственици на местната мандра, които ползвали общински земи в землището на селото.

За това време кметът не взел нито лев на двете дружества. „Елит – 95″ ООД  и „Елит – милк 2000″ ООД. В резултат на това кметството било ощетено с близо 13 хиляди лева.

Според обвинителния акт причина за извършеното от 44-годишния Мандев престъпление е ниска правна култура и лекомислие.

Въпреки, че нямали договор, двете дружества, които стопанисвали мандрата, кандидатствали с ползваните от тях парцели за субсидия за директни плащания в ДФ „Земеделие“. Така, според изготвената експертиза, са били нанесени щети за над 25 хиляди лева на община Садово.

Престъплението, извършено от Мандев обхваща периода от 12 ноември 2007 г. до 24 октомври 2011 г. Това е първо заседание по делото. Призовани са 19 свидетели и 2 вещи лица. Делото e насрочено и за 25 февруари.

Кметът на Милево вече има една присъда от 6 месеца пробация, получена от него по време на мандата му за лъжесвидетелстване и съставяне на неверен документ.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top