Семейство измамници от групата на Келеша остават в ареста (СНИМКИ)

Семейство алоджии от групата на най-известния ало измамник Димитър Серафимов по прякор Келеша, остават в ареста за постоянно, реши Пловдивският районен съд. Те са обвинени в съучастие в престъпна схема за извършване на телефонни измами, като престъплението им е извършено в условията на повторност, докато тече 3-годишният изпитателен срок на едногодишна присъда за извършена от тях подобна измама преди година.

26-годишната Галя Николова Паскалева и 28-годишният Господин Паскалев Господинов, които живеели на семейни начала в плевенското село Градище, се предадоха сами миналата седмица, след като разбрали от телевизията, че ги издирват по досъдебно производство за телефонна измама на възрастна жена от Пловдив. Двамата лъгали 68-годишната Цвета Ламбрева Имамова, че ще получи колетна пратка с 32 хиляди евро в нея от племенницата си в Германия. За да вземе колета от пощата обаче, жертвата трябвало да плати 2000 лева митническа такса.

Жената дала парите на нает шофьор, който обаче се усетил, че става част от измамната схема  и съобщил на полицията. Така измамата била разплетена, а като основен организатор криминалистите задържаха топ измамника Димитър Серафимов по прякор Келеша и братовчед му Серафим Серафимов.

Келеша бил автор на измамните схеми и мозъкът на операциите, а роднината му организирал изпълнителите по веригата. Именно Серафим отговарял за хората, които се обаждали на жертвите. В момента той обучавал нова ученичка – Росица Христова, която „вероятно би включил в схемата, ако не беше неспособна да се справи с „работата“, коментира адвокатът на семейството роми от Градище Емил Велинов.

В мотивите към определението си съдията от Пловдивския районен съд Иван Минчев посочи, че Галя и Господин се издържали с продажба на секири и брадви в Румъния. Именно оттам те купували SIM-карти и се обаждали на жертвите си. За едногодишния период, след като са били осъдени условно от Районния съд в Павликени за друга подобна измама, при която заблудили трима души, че им е изпратен колет със спестявания и са поискали голяма сума за освобождаването на пратката, те са излизали многократно в чужбина. Галя Паскалева и напускала страната 26 пъти, Господин Господинов е пътувал до Румъния 19 пъти, а „ученичката“ Росица – 13 пъти. Всеки път те са били в една кола със Серафим Серафимов.

В съдебната зала стана ясно, че Серафимов се опитал да прехвърли вината върху ромското семейство и да ги изкара организатори на престъпната схема. „Серафим ме накара да направя това, Господин не е намесен и не участва. След това аз се обадих на потърпевшата, за да предотвратя това, казах й, че е измама и трябва да се обади в полицията“, обясни пред съдията Галя. Тя се примоли да бъде освободена от ареста, за да може да се грижи за малките си деца – момче и момиче.

Според съдия Минчев обаче, обвинението срещу двамата измамници е за тежко престъпление, а това, че те непрекъснато излизат от страната, означава, че има опасност да се укрият и да извършат друго престъпление. Освен това законът предвижда от 1 до  8 години затвор за подобно деяние. Затова магистратът постанови двамата да останат за постоянно в ареста.

Определението на Районния съд в Пловдив не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок.

 

Top