Семинарията чества 25 години от възстановяването си

В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, Пловдивска духовна семинария и Православната духовна академия отбелязват своя патронен празник. На тази дата Семинарията чества и 25 години от своето възстановяване. Навършват се също 100 години от установяването й в Пловдив.

Тържествата започват в 9.00 ч. с Божествена Света литургия в храма на Семинарията. От 18 часа е празничният концерт, който ще се състои в Епархийски салон при двора на църквата “Св. Петка” в гр. Пловдив.

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е едно от най-старите средни училища в България. Началото му е в далечната 1878 г., когато по настояване на Екзарх Йосиф в град Прилеп е основано свещеническо школо. През 1883 г. то е преместено в Одрин, а девет години по-късно вече е в Цариград, преобразувано в четирикласно училище и става известно като Цариградска духовна семинария. По-късно духовната семинария е прехвърлена в България, а през 1915 г. се установява в Пловдив. През 50-те години на ХХ в. Пловдивската духовна семинария, заедно със Софийската са слети и прехвърлени в Черепиш. През 1990 г. учебният процес в Пловдив е възстановен.

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е средно общообразователно духовно училище с прием след VІІ клас и петгодишен курс на обучение. В семинарията средно годишно се обучават 100 ученици на възраст от 14 до 19 години. Абитуриентите получават диплома за средно богословско образование. Тя е призната от Министерството на образованието и науката и с нея може да се кандидатства както в духовни, така и в светски университети в страната и чужбина.

Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий” е висше богословско училище под ръководството на Св. Синод на Българската православна църква. Тя е продължител на традицията на Духовната академия от 1950-1991 г.

Академията подготвя свещенослужители, църковнослужители, учители за българските духовни училища и др. Завършилите академията могат да се реализират в областта на християнската просвета, духовната култура и църковната администрация.

Подобни статии

Top