Сензационни разкрития за пране на пари, замесен е Путин, има и спортисти като Платини и Меси

Международният консорциум за журналистически разследвания, базиран във Вашингтон е публикувал 11.5 милиона документи с данни за офшорните сметки на редица действащи или бивши световни лидери. Отчетите, на които е било дадено наименованието „Панамски документи“, са били публикувани на официалния сайт на организацията. Публикациите са основани на изтекла информация от панамската компания „Мосак Фонсека“, която е оказвала юридическа поддръжка при регистрация на офшорни компании, предаде ТАСС.

В публикуваните и изложени документи се съдържат материали свързани с президента на Сирия Башар Асад, министър-председателя на Исландия Сигмундур Гунлаугсон и бившия президент на Египет Хосни Мубарак. Публикуваните документи показват лица, които са използвали офшорните компании, за да улеснят взимането на подкупи, продажбите на оръжия, отклоняване на данъци, финансово мошеничество и незаконна търговия с наркотици.

В публикациите се съдържат материали за операциите на редица руски юридически и физически лица. Авторите на разследването твърдят, че тези операции могат да се отнасят към лица от близкото обкръжение на президента на Русия Владимир Путин. Междувременно самите автори на публикацията признават, че името на самия президент на Русия не е споменавано и веднъж във въпросните документи.

Бившият сътрудник на специалните специални служби Едуард Сноудън вече коментира случилото се.

„Публикувано е най-голямото изтичане на информацията в историята на журналистиката и тя е посветена на корупцията“, отбеляза той на личната си страница в социалната мрежа „Туитър“.

Сред замесените личат още имената на бившия президент на УЕФА Мишел Платини и на звездата на Барселона и Аржентина Лионел Меси.

Снимка: onovini.com

Подобни статии

Top