Сериозен недостиг на ваксини при джипитата

Сериозен недостиг на ваксини при джипитата

Сериозен недостиг на ваксини изпитват от началото на годината общопрактикуващите лекари. Проблемът възниква миналата година след преминаване на заплащането на ваксините от Здравната каса, отново към Министерството на здравеопазването. За първото полугодие на тази година министерството е доставило по-малко от една четвърт от заявените дози с тетраксим и едва около половината от заявените за първите шест месеца дози с пентаксим.

Сериозен е недостигът на четиривалентната ваксина за шестгодишните деца – при заявени за Пловдивска област 3750 дози, са получени едва 850. От началото на годината личните лекари са получили значително по-малко ваксини от необходимото им количество. Д-р Наташа Цилева, общопрактикуващ лекар: „Ние не можем да завършим реимунизациите с пентаксим имаме нареждане да не правим реимунизации с пентаксим, заради това че няма ваксина.“

Липсват още и българската ваксина за тетанус и дифтерия за възрастта от 12 до 17 и за проба манту. От Регионалната здравна инспекция твъдят, че с изключение на тетраксим, всички останали ваксини, необходими за първите 6 месеца на годината, са доставени, но неритмично и със забавяне.

Новото тази година е, че всички деца, родени след 1 юни минават на нов имунизационен календар и ще бъдат ваксинирани с шесткомпонентна ваксина. Няма промяна в заболяванията, срещу които ще бъдат имунизирани, а към петвалентната ваксина е прибавена и тази против Хепатит Б, която досега се правеше отделно.

По този начин намалява броят на манипулациите при ваксинацията. Д-р Петринка Крачанова гл. инсп. РЗИ – Пловдив: „Очакваме всеки момент да ни доставят 6-валентна ваксина и фактически 5-компонентната ние ще я даваме само за реимунизации.“ Напоследък се наблюдава негативна тенденция на намаляване на броя на имунизираните деца. Обхватът на имунизациите при пентаксима е намалял с 14% в сравнение с миналата година, а при тетраксима е 35%.

 

 

 

Подобни статии

Top