Сертифицират 150 командоси за бойно дежурство догодина

Учение „INFLEXIBLE COURAGE“ за национално сертифициране на Тактическа група за Специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“ започна днес и ще продължи до 23 юни 2016 г. в района на Специализирания учебен център „Црънча”. Това съобщиха от Министерство на отбраната. Военното формирование в състав до 150 военнослужещи е декларирано за участие в Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО (NRF – NATO Response Force).

В учението „INFLEXIBLE COURAGE“ ще участват 300 военнослужещи, авиационна, транспортна и специализирана техника от състава на 68-ма бригада „Специални сили“ и Военновъздушните сили /ВВС/. Комисия от представители на Щаба на отбраната, Сухопътните войски и щаба на бригадата ще направят оценка на способностите и ще сертифицират военното формирование в присъствието на наблюдатели от Щаба на Специалните операции на НАТО.

На 23 юни, когато ще бъде денят за високопоставени гости и медии, ще бъдат изпълнени парашутни скокове от различни височини,  стрелби, техники и тактики за неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници в транспортни средства, сгради и в планинско-гориста местност.

Като част от Силите за Специални операции на NRF на НАТО Тактическата група за Специални операции ще бъде в готовност за изпълнение на задачи по: водене на специално разузнаване и наблюдение, провеждане на директни акции, оказване на военна помощ и подпомагане чрез обучение и съветване на въоръжените сили на приятелска държава, контратерористични операции, неутрализиране на терористични лидери и освобождаване на заложници.

Командир на Тактическата група за Специални операции в състава на Компонентното командване на Силите за специални операции към Силите за отговор на НАТО е подп. Божидар Бойков.

Формированието ще застъпи четвъртото си по ред 12-месечно бойно дежурство от 1 януари 2017 г.

Снимка: Министерство на отбраната

Подобни статии

Top