„Сестри Палавееви“ се качва на сцената на Пловдивския театър

???????????????????????????????

Европейски спектакъл, много сложен от техническа и актьорска гледна точка, но направен с много любов – така един от доайените на Драмата,  Симеон Алексиев, описа най-новото заглавие в афиша на пловдивския театър „Сестри Палавееви“.

Драматизацията е дело на писателя Алек Попов и неговата съпруга Деляна Манева, режисьор е Елена Панайотова, а за костюмите се грижи Николина Костова – Богданова. Сценографията е поверена на Петър Митев, а музиката е на Асен Аврамов.

В главните роли зрителите ще видят познати и обичани лица – Симеон Алексиев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Троян Гогов, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Красимир Василев, Тихомир Кутев. Актьорът от пазарджишкия театър Добрин Досев ще работи за втори път с екипа на Драматичния театър в града под тепетата, като в „Сестри Палавееви“ ще го видим в ролята на командира на отряда.

В ролята на двете близначки Кара и Яра Палавеви ще се превъплътят младите актриси Боряна Братоева и Мила Люцканова. Пловдивските зрителите вече добре познават Боряна от ролите й в „Евридика в подземния свят“ и „Антракт“, където тя показа завиден професионализъм. Мила пък е току що завършила НАТФИЗ и това е първото й стъпване на професионалната сцена на Драмата в града под тепетата.

„За пръв път ми се случва освен за изграждането на моя образ, паралелно да мисля как да направя така, че той да се допълни с другия и да станем едно цяло“, сподели Боряна и разкри, че това за нея е огромно предизвикателство.

Премиерата на представлението, което жанрово авторите определят като „партизански комикс“, ще се състои на 10 септември в Дом на културата „Борис Христов” като част от програмата на международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът”.

Авторът Алек Попов сподели, че драматизацията на текста никак не е била лесна, тъй като става въпрос за епична продукция с много действащи лица. Най-голямото предизвикателство пред екипа е да успее да изгради колективен образ, който да присъства през цялото време на сцената.

В романа се говори за период от края на 1943-та година и се проследяват събитията в един партизански отряд в рамката на ретроспективен поглед от 1953-та година. Действието ни препраща към края на Втората световна война и партизанското движение, доколкото го е имало в България.

„Всичко, което се случва, е погледнато с прекрасното чувство за хумор и ирония, което Алек Попов носи в своя начин на писане“, каза режисьорът на спектакъла. В пловдивския театър се намират най-любопитните и отворени към предизвикателства актьори и няма как да не се получи много силен и мащабен проект.

„Времето, което романът обхваща, трябва да бъде осмислено, да се говори за него и да се подложи на дебати“, смята режисьорката Елена Панайотова. „Дори радикалните прочити ще помогнат на нацията ни да се освободи от травмата и да погледне напред с нови сили“, допълни тя.

 

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top