Сиеста за инкасатори, чистачи и градинари в Пловдив

синя зона

Лятната сиеста през следващите две седмици няма да бъде лукс, а необходимост за служителите на пловдивските фирми. Все повече предприятия в Пловдивско изместват или съкращават работното време на служителите си заради големите жеги.

Проверка на DCNEWS показа, че строителни фирми, предприятия от сферата на металургията и машиностроенето, както и комуналните дружества в Пловдив, са предприели мерки, за да защитят работниците от непоносимите горещини в следобедните часове. Заради очакваните 40-градусови жеги все повече работодатели променят работното време. Това е направил и директорът на Общинското предприятие „Паркиране и репатриране“, което обслужва синята зона в Пловдив Ненко Калакунов.

В следобедните часове, когато е прекалено топло и температурата е над 33 градуса, ги освобождаваме по-рано от работа, като са на плаващо работно време – обедната почивка е съкратена, т.е. почиват по-малко и започват по-рано, обясни Калакунов.

Екипи на предприятието разнасят и охладена вода за инкасаторите, които непрекъснато са изложени на жегата. Христо Вълков работи в зона в близост до Главната улица.

След 2 часа става много топло. И ни освобождават. Това обаче зависи от топлината. Миналата седмица 14:30 ч. ни пуснаха един път, после в 15:30, казва инкасаторът.

Освен в синята зона, с променен работен график са и служителите на „Градини и паркове“, както и на „Чистота“, които също са по цял ден на улицата.

Според КНСБ няколко фирми в Пловдив и Асеновград също са променили работното време. Това са предимно предприятия от областта на енергетиката и металургията. Работният им ден започва в 7:00 и приключва час по-рано – около 15:30 ч.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top