Силвия Павлова с приказни картини във „Възраждане“

Пловдивската галерия „Възраждане“ открива днес от 18:00 ч. изложба живопис под надслов „Предсказания и залези“ на художничката Силвия Павлова. Картините й ще останат в галерията до 9 ноември.

Сред младите софийски автори Силвия Павлова стои като скъпо и екзотично цвете. Още с първите си изяви тя впечатляващо наложи своя, строго характерен, фигуратив. Нейните женски лица, с остро изрязани линии, са чужди както на модните, сладникави понятия за хубост, така и на ренесансовите и барокови образци. Тези жени лъхат на екзотика и свобода, те носят своята женственост като амазонки от един нов свят.

Силвия има голямо пристрастие към женския образ и със завидно, за годините ù майсторство, успява да създаде поредица от ярки, челно въздействащи върху зрителя образи на жени, с блестящо обоснован психологизъм и впечатляващо индивидуален, авторски почерк. Тези същества завладяват с мобилната енергия, която излъчват и с драматичния си, често енигматичен заряд, който подсказва сложната им духовна и душевна субстанция на силни и трудно покоряващи се жени. Жени, фатални и нестандартни, жени магьосници.

В пищната джунгла на цветовете човек губи контрол над сдържаността и вакханалията на възможно най-силните и контрастни тонове създава мощно електрическо поле, активиращо неочаквани и бурни емоции у зрителя.

Особено впечатляващи са пейзажите, построени върху основата на български фолклорни мотиви от приказки, легенди, носии, черги и прочее. Умелото вплитане на апликации в структурите на картините създава обтекаема обемност на фигуратива. В творчеството на авторката е закодирана дълбинната ú връзка с българщината, която пълни питите на картините ú с възможно най-уханния и прекрасен мед.

Силвия Павлова Завършва Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“- София специалност” текстил и технология на облеклото”, а впоследствие Нов Български Университет- специалност “Театрално изкуство” с професионална квалификация сценограф. Носител е на няколко национални и международни награди.  Има 10 самостоятелни изложби в София.

Подобни статии

Top