Синдикати искат промени в делегираните бюджети на училищата

Синдикати искат промяна на делегираните бюджети на общината

За преструктуриране на делегираните бюджети на учебните заведения настояват от Синдикат „Образование“ към „КТ Подкрепа“. Те са категорични, че този начин на финансиране води до спадане на качеството на образованието, което е факт и искат финансирането да е в равно процентно съотношение между броя на учениците и броя на парелеките в учебните заведения.

От синдиката  са обобщили основните проблеми в образованието в един документ, наречен „10 истини за българското образование“,  но те са в пъти повече, категорични са от синдиката. Днес на работна група в министерството те ще настояват за конкретни промени в делегираните бюджети за учебните заведния.

Промените, които искат, са насочени към компонентите, които образуват тези средства. Те предлагат да се приеме и фактор паралека който да е равнопоставен 50 /50 спрямо броя на учениците Сега броят на учениицте влияе на училищните бюджети с около 20 %

Синдикатите искат още за следващата година за образование да се заделят 5 % от БВП. Също така за неотложна промяна на нормативните актове, които да доведат до по-качествено образование, по-добрата организация на учебно възпитателния процес и премахването на двусменния режим в училищата.

Не е забравен новият закон за училищното образование, който от 10 години се чака да се появи в нов вид. Проблемите в образованието в България бяха обсъдени на кръгла маса в гимназията по електротехника в Пловдив в присъствието учители и синдикалисти.

 

Подобни статии

Top