„Сира” изпревари „Мавруда“ за най-добро домашно вино в Асеновград (СНИМКИ)

Вино от новия сорт „Сира” стана победител в конкурса на Асеновград за най-добър продукт, приготвен в домашни условия. То е произведено от Ангел Костадинов, който взе голямата награда в 24-тото издание на празниците, посветени на Трифон Зарезан.
50-годишният мъж споделя, че не е потомствен винар, но опитът го е научил, че за хубаво вино трябват здрава реколта, чисти съдове и мерак. Сигурно защото следва тези съвети, затова и трите му участия в конкурса го водят до челни позиции.
Ангел работи в сферата на машиностроенето, затова не му остава време сам да отглежда лозови масиви. „Сирата” закупил от Любимец. И макар асеновградчани да са традиционалисти е убеден, че пикантния, нежен и интересен вкус на новия винен сорт ще се хареса.
Доказателство, че в Асеновград държат на традициите е второто място за мавруда, отново на Ангел Костадинов. Той спечели и приза, присъден му от журито на публиката.
Младата дама Боряна Чорбаджиева е носителка на голямата награда при белите вина.
В Асеновград знаят, че чаша хубаво вино винаги е добре да върви с вкусно приготвени сармички. Затова четвърта поредна година се провежда и конкурс „Най-вкусни станимашки сармички“. Майстор на асеновградския специалитет е Мария Илиева, която спечели голямата награда при зелевите сарми. Екатерина Арабаджиева пък прави най-вкусните сарми с лозов лист.
Празниците на виното в Асеновград ще завършат в понеделник (1 февруари), когато от 10:00 часа са традиционните пехливански борби. Те ще се проведат в местността „Свети Трифон”. А следващата година, по случай 25-годишния юбилей на винения фест Асеновград ще бъде домакин на международна среща „Домашното вино, балкански емоции”.

 

Подобни статии

Top