Сирийските бежанци са напуснали Нареченски бани

Сирийски бежанци в Нареченски бани

20-те сирийски бежанци, които бяха настанени в бивш частен хотел в Нареченски бани, са напуснали сградата. 12 от сирийците официално са получили статут на бежанци. Издадени са им български лични карти с постоянен адрес в село Нареченски бани.

Така, всеки от тях вече има единен граждански номер. Сирийците могат да използват личните карти, за да работят и пребивават легално в Бълария. Единственото, на което нямат право чрез този документ, е да гласуват.

Сред 12-те бежанци, получили статут на такива, има седем деца. За останалите осем няма информация дали са официално регистрирани. Не е ясно също дали 20-те сирийци са преместени в друг лагер в страната. Припомняме, че докато пребиваваха в село Нареченски бани, сирийците не работеха. Не създаваха проблеми. Нямаше и напрежение между сирийците и жителите на селото.

„Очевидно целта им е била да си вземат документите и да напуснат Нареченски бани, тъй като тук няма работа, училище, нито детска градина.“, коментира Бакалски. Той посочи, че ако занапред Държавата има намерение да настанява бежанци в селото, то няма готовност за това и би следвало да им бъдат осигурени помещения и работа.

Подобни статии

Top