Сиртаки на абсурда

Безизходицата край българо-гръцката граница се нагнетява поради икономическите загуби и поради безчовечността към „хванатите в капана“ хора, а всичко това постепенно издига телена ограда на ненавистта, пише Мирела Иванова в dw.com.

В един от форумите участник с прякор Стар византиец задава следния въпрос: „ Нямате ли чувството, че гърците доста ни мразят в последно време?“ „Отприщените“ от него отговори и коментари за все по-абсурдното изпитание на блокираната граница могат да бъдат сравнени само с мътен порой или помитащо торнадо. Само че то е словесно и виртуално и не може да отмести тракторите на гръцките фермери, да разрита димящите скари и трапезите с вино, и да отвори път на дългите опашки от тирове и най-вече на здравия разум.

Ако не си кривим душите, факт е, че в последно време съществуваше относително устойчив, нормален и полезен дори „режим на съседство“ – гърци местеха бизнеса си в България, българи си купуваха къщи в Гърция, развиваше се търговията, обменяхме студенти. Е, разбира се, говорим за балканска идилия, с всичките й изцепки, изхвърляния, надхитряния и номера, но все пак удържана в добрия тон.

В капана на безизходицата

От близо месец обаче обстановката на блокираната българо-гръцка граница е повече от усложнена, няма с кого да се преговаря, за да се намери решение, тъй като легитимната държавна и местна власт в Гърция е с шапка-невидимка и отговорността се явява ничия. Гръцката полиция също остава безучастна или безсилна да се справи с осигуряването на коридор за преминаващите товарни камиони и това окончателно отпраща ситуацията „в задънена улица“.

Дори по-далеч: в безизходица, защото усилията на българското правителство и категоричният, вече и доста емоционален, ангажимент на министъра на транспорта Ивайло Московски, солидарната и навременна подкрепа на областната управа в Благоевград не помагат. Безизходица, която все повече се нагнетява и ожесточава, разраства се и поради икономическите загуби, и поради безчовечността към „хванатите в капана“на километричните опашки, изнервени, недоспали и неумити хора, и поради нелепостта на унижението, и най-вече поради недопустимото погазване на всички норми на добросъседство от страна на Гърция.

Българският бумеранг

От пет дни, като форма на ответен удар, всички пунктове по границата са блокирани и от наша страна от български превозвачи и шофьори, като действията им се подкрепят от единодушно приета декларация на Народното събрание. В документа се съдържа и призив до Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция.

Целта на гръцките фермери и земеделски производители изглежда ясна: те се борят за правата и привилегиите си. Въпросът е: „Защо на наш гръб?“. Вероятно, защото на чужд гръб и сто тояги са малко. Но блокадата нанася щети не само на България, и не само към днешна дата: тепърва ще има да се срива туристическият обмен между България и Гърция, от което – логично – губят и двете страни, ще се влошат комуникациите на всички нива и зорлем ще възникне телена ограда на взаимоненависта – там, където сега има само граница между държави-членки на ЕС.

Източник: Мирела Иванова, dw.com

Подобни статии

Top