Скандална сесия предстои в Пловдив

Съветниците отказаха да си дарят заплатите в помощ на Варна

Сградите, в които се помещава спортното училище да бъдат дарени безвъзмездно на държавата, ще гласуват общинските съветници на сесията днес.

Вносителят – ресорният зам.-кмет Димитър Кацарски предлага 7 постройки, сред които са училището, двете общежития, два стола, спортната зала и склада, да бъдат преобразувани от публична общинска, в публична частна собственост и да преминат под шапката на Министерството на младежта и спорта. Общата им застроена площ е 3216 кв.м. Досега постройките бяха ползвани безвъзмедно от училището, но по закон трябва да бъдат прехвърлени на спортното ведомство. В Общината е постъпило искане от министерството, тъй като несъотвествието между статута на държавното учебно заведение и ползваната от него общинска материална база води до затруднения при управлението на имуществото.

Предложението не мина през постоянните комисии на местния парламент, тъй като от общината се надяват да се договорят с Министерството на младежта и спорта да му прехвърлят и спортните зали, в които тренират учениците.

Очаква се на сесията да има спорове заради завишените осем пъти разходи за реклама на туризма в Ппловдив през следващата година. Сумата възлиза на 850 000 лева и ще отиде за популяризиране на града под тепетата като туристическа дестинация.

Покупката на бившия бар „Калигула“ за 750 000 лева също среща отпор от опозицията. В момента барът не се ползва, а общината иска да направи от него галерия. Скандал предизвика още една точка за придобиване на имот – за близо 1,7 декара на пъпа на Пловдив срещу паркинга на Католическата църква. Общината е готова да плати за земята 416 000 лева на собственика.

Скандалът, който избухна на предишната сесия, когато се оказа, че общината иска да вземе държавна земя в „Остромила“, която се оказа частна, вероятно ще се прехвърли и на днешното заседание. Точката за терена, на който администрацията иска да строи детска градина, е внесена в дневния ред.

Съветниците трябва да гласуват и предложение за осигуряване на средства за построяването на нова голяма спортна площадка на Гребната база.

Ще бъдат гласувани и нови контрольори на общинските здравни заведения. Ще се обсъждат и два програмни документа – Програмите за управление на отпадъците и за опазване на околната среда до 2020 година.

Подобни статии

Top