Скандал в рибната църква! Асеновградчани скочиха срещу нов свещеник

Като църковен преврат определиха случващото се в храм „Света Богородица-Благовещение” десетките миряни, които се обявиха срещу новоназначения свещеник Стилиян Георгиев.

Тази сутрин те се събраха в двора на енорийската църква в опит да попречат на случващите се според тях кадрови промени. Скандалът се разрази преди месец, когато със заповед на пловдивския митрополит, в известната Рибна църква, постъпва на работа младият отец Стилиян.

„С недоумение научихме за промяната. Яви се инкогнито, тихо, безмълвно, враждебно, без да се представи на миряните в църквата, демонстрирайки високо самочувствие и високомерие“, разказаха хората. Те се опасяват, че след този избор, дългогодишният свещеник, емблемата на църквата отец Тодор, ще бъде отстранен.

В негова защита още днес в Пловдивска митрополия бяха депозирани две писма и подписка, подкрепена от близо 1000 души. Отец Стилиян е назначен след епархийско решение, а изборът да служи в храм „Света Богородица-Благовещение“ е на пловдивския митрополит Николай, каза протосингел Добромир.

„Идеята е да подкрепя отец Тодор в богослуженията и да бъде обучен за енорийски свещеник.“ Затова и днес, на първата за месеца свещеническа конференция на духовниците от асеновградска околия, решението беше огласено публично.

Отец Тодор стопанисва една от най-известните църкви в Асеновград вече повече от 40 години. Запознати напомниха, че той е кръстник и на младия отец Стилиян, за който се знае, че е син на архиерейския наместник Йордан Георгиев.

Подобни статии

Top