Скандал с подписката за нов референдум на Острова

Събралата над 3 млн. подписа инициатива за провеждане на повторен референдум за членството на Великобритания в ЕС се разследва от властите, след като бяха установени 77 000 неправомерно добавени парафа, съобщава „Гардиън”, цитиран от btv.

Британският парламент е длъжен да разгледа всяка петиция, съдържаща над 100 хиляди подписа.

По закон само британски граждани могат да се включат в подписката, но са били установени такива от Исландия, Тунис и др. Има и абсурдни случаи – Ватикана има 890 постоянни жители, но 39 000 човека се води, че са подкрепили от седалището на католическата църква втори референдум за брекзит.

Сайтът на подписката има само една защита от злонамерени действия – поле в което потребителят да заяви, че е британски гражданин. Потребители коментираха в социалните мрежи, че електронната платформа е истински фарс.

Друг абсурден момент е, че подписката всъщност е започната от активиста за брекзит Уилям Оливър Хийли през май, когато социолозите предричаха остане на Обединеното кралство в ЕС.

Той коментира пред британския всекидневник, че може би се е престарал с действията си, но сега, очаквано, не вижда нужда от нов референдум. „Вярвам, че това, което трябва да направим сега за доброто на нашата страна е да застанем зад волята на британския народ, да приложи чл.50 на Лисабонския договор и да продължим с процеса на напускане на ЕС”, заяви Хийли.

Подобни статии

Top