Скаутски приключения за лятната ваканция

Лятната ваканция е време за приключения, изпълнени с незабравими, приятни емоции. Тук обаче идва големият въпрос – „Как да направим лятната почивка на детето си незабравима?“. Ето още една, по-различна идея, с какво да запълните свободното време на малчуганите си през ваканцията.

Първото предложение, което DCNEWS отправи, може да видите ТУК.

Ще ви срещнем с четири момчета, които ще ни разкажат някои от своите скаутски приключения.

Кирил Иванов е зам. председател на Национална скаутска организация на България (НСОБ) за Пловдив, а Георги Ангелов е член на управителния съвет. Двамата ни разказаха с какво всъщност се занимават скаутите.

Още в началото уточняваме, че скаутската организация е неправителствена и нестопанска. Целта й е разпространение и развитие на скаутската идея в България и членството в нея е доброволческо.

Георги е студент по право и вече 10 години е скаут, а Кирил учи английска филология и от 11 години е в скаутската организация. Момчетата обясняват, че университет за скаути няма, а знанията си получаваш от по-старите, и така с много години труд идва и твоят ред да предадеш това, което знаеш на по-малките.

Всъщност знанията, които получават скаутите, са свързани с природата. Как да оцеляват в нея, как да я пазят и да се грижат за нея. Скаутите придобиват умения за прилагане на първа помощ, за ориентиране в природата, работа в екип и още много други знания, които са полезни в ежедневието.

Кирил и Георги заедно с още свои колеги скаути ръководят приключенските лагери, които са четири пъти в годината. Кулминацията е летният лагер, който тази година ще е от 13-ти до 21-ви август. На тези лагери се събира цялата Национална скаутска организация от всички регионални структури. А през цялата година се правят малки походи и излети, за да може децата да са свързани с природата.

За да станеш скаут е необходимо да си на възраст от 8 до 18 години и да плащаш членския си внос, който е 2 лева на месец.

Ростислав Лазаров е скаут от пет години, а Нелин Търпов  – от две. И двамата са на 16 години и ни разказват за емоциите от скаутските авантюри.

Като едно от най-вълнуващите преживявания, Нелин и Ростислав посочват спането на палатка.

„Много е вълнуващо и повечето от нашите връстници не са го правили никога“.

Други вълнуващи приключения са скаутските игри, които, разбира се, се правят сред природата.

Скаутите си изработват всичко необходимо за лагера сами – от масите и пейките до тоалетните. Също така се учат и сами да си приготвят храната.

Разказването на истории и пеенето около лагерните огньове е другото, което е любимо на нашите събеседници.

От разказите на момчетата стигаме до извода, че ако желаете да откъснете детето си от компютъра или телефона и то да не роптае срещу това, начинът е да го запишете на скаутски лагер.

„Лагерът е едно уникално изживяване. Той продължава малко повече от седмица и през това време се откъсваш от всякакви технологии. Разполагаме с телефоните си само един час на ден – колкото да се чуем с родителите си. Учудващо е, но  никой не се сеща за телефони и интернет, защото си зает с толкова по-интересни занимания, че просто забравяш за тях“, категорични са момчетата.

Скаутството е вълнуващо пътешествие. Скитането сред природата може да се окаже много по-интересно, отколкото си мислите. Трудностите пред, които се изправят младежите, и житейските уроци, които получават от скаутските игри, децата ви не могат да научат и от най-добрия учебник по природознание.

За децата скаутството е нещо ново, интересно, различно, вълнуващо. И най-вече това е начин, по който ще се сдобият с много и полезни знания, които ще могат да прилагат в живота си. Разбира се, ще намерят и много нови, добри приятелства. И не на последно място това е начин, по който детето ви ще се свърже с природата, от която ние все повече се откъсваме!

 

Подобни статии

Top