Скелети с отрязани стъпала и вързани крака намериха край Горни Воден - DC news

Скелети с отрязани стъпала и вързани крака намериха край Горни Воден

Скелети с вързани крака откриха на крепостта край Горни Воден

Скелет на дете с вързани долни крайници, както и мъжки скелет, погребан без стъпала, откриха асеновградските археолози при разкопките на крепостта край Горни Воден. Това са древни практики, прилагани върху починалите, за да не вампирясват след смъртта си, съобщи археологът от Историческия музей в Асеновград Росица Морева. Днес беше намерена и бронзова монета от времето на Александър Македонски. Разкопките приключват тази седмица. 15 хиляди лева е отпуснало тази година за проучване на крепостта Министерство на културата. Ето какво разказа пред DCNEWS Росица Морева, която от дълги години изследва Асеновата и Горноводенската крепости.

 

– Г-жо Морева, тази година разкопките на Горноводенската крепост приключват, разкажете какво открихте досега тук.

– Тази крепост е строена вероятно в края на четвърти и началото на пети век. Тук досега сме открили крепостните стени на западната част с четири кули, по-късно през ХІ век тя е възстановена и за първи път за нея се споменава в устава на Бачковския манастир пак през ХІ век. Сега, след археологическите проучвания, сме установили, че е съществувала до първата половина на ХІІІ век. След това тя е била ползвана като некропол.

През тази година работим върху средновековния некропол, който е разположен на изток от параклиса „Св. Димитър“, който пък е построен върху основите на стара средновековна църква, а от своя страна вероятно тя е строена върху основите на раннохристиянска базилика.

Другата ни задача е да открием северната стена на крепостта. Работим на два сектора. Засега сме открили част от нея и част от некропола, защото става много бавно. Имаме културен пласт който е 1,10 м. Находките ни са главно керамика, средновековна и от V-VІ век. Най-интересното е, че тук открихме три оловни печата. Единият принадлежи на дука на Пловдив Григорий Куркоа, който е бил дук вероятно между 1076 и 1091 година, когато умира. Вторият е на Константин, чиято титла е Бестий, което значи, че той се грижи за облеклото на някой от управителите на Пловдив. Предполага се, че този печат е също в края на ХІ век – около 1086 година.

Третият засега не можем да го разчетем и е анонимен. Той се различава малко от другите печати, защото обикновено на лицето на печата има някакъв светец, а на гърба – името на този, който изпраща писмото. При третия обаче на лицето имаме Св. Архангел Михаил, а на гърба – Богородица Оранта и лик на Христос. И той е някъде от ХІ век. Предполагаме, че точно в ХІ век, когато тук е била резиденцията на Григорий Бакурияни е кипял най-много живот. И тези печати са били изпратени до него, защото Григорий умира през 1086 година в боя с печенегите .

– Други интересни находки?

– Днес намерихме монета на Александър ІІІ Македонски. Това е ІV век пр.Хр. И сега си правим извод, че тази крепост може би е била разположена на мястото на стара тракийска крепост, за да имаме такава монета, стигаме до този извод. За съжаление обаче засега други находки от този период не сме намерили, защото това е едно скалисто блато и когато правят новите строежи, те разрушават старите и върху тях строят нови. Така че е много трудно да намерим нещо друго.

– Освен монети, открихте ли нови погребения на този некропол?

– Откриваме много погребения. Монетите, които откриваме са от първата половина на ХІІІ век. Намерихме скелети на жени с малки деца и на много малки бебета. Предполагаме, че по времето на Иван Асен ІІ е имало чумна епидемия. И считаме, че са починали по време на тази епидемия. Вероятно има и малко по-късни погребения – от ХVІ-ХVІІ век, защото има и доста турски монети. По-късните погребения са разрушили по-ранните.

– Разкривате ли практики срещу вампирясване и на този некропол?

– Навсякъде, където се откриват средновековни некрополи и те колегите го знаят това , има такива ритуали. Това е един ритуал, при който починалият, за да не вампирясва, му връзват краката в глезените или пък му отрязват  краката. На други скелети сме намирали отрязан единия крак от коляното надолу. Това е свързано с вярванията, че след като умре починалият може да излезе от гроба и да върши лоши неща. Обикновено се смята, че този, който приживе е бил лош, може да излезе и да вампиряса и затова не на всички скелети се намират такива отрязани стъпала. Идеята е като се отрежат стъпалата, да не може да ходи и да обикаля селището и къщите, за да не прави лоши неща.

Това се среща в цяла България. Разкривали сме го и на Асенова крепост. Този ритуал продължава до много късни дни. Така че и тука намираме такива скелети, но не можем да говорим, че това са вампири, това се прави срещу вампири.

– Намерили сте скелет на дете с вързани крака?

– Намерихме скелет на дете, на което краката бяха вързани. Това е интересно дали това дете е било лошо през живота си, но може би го свързвам пак с такъв обичай погребален. Ето сега тук разкриваме и скелет на доста висок мъж, който е с отрязани глезени. И е погребан без тях. И другото, което се прави е да начупват съдове и да се хвърлят върху телата – за погребално угощение. Така че това също е един ритуал, който съществува през вековете. И е свързано с вярата, че има друг живот след смъртта.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top