Ски бягането - леката атлетика на зимните спортове - DC news

Ски бягането – леката атлетика на зимните спортове

Един от  най-функционалните спортове е ски бягането.Наричат го леката атлетика на зимните спортове. Оказва се, че е изключително достъпен, сравнително евтин, но парадоксално: в България тази дисциплина не се радва на особена популярност. За пореден път причината са парите, нужни за изграждане на модерни писти за ски бегачи.

Затова, въпреки интереса сред подрастващите, едва десет са състезателите, включени националния отбор на страната ни по ски бягане, които се явяват на международни надпревари.

Част от тях участват за купа „Асеновград“.  За трета поредна година градът е домакин на състезание по ски ролери, кръг от летния цикъл, свързан с подготовката на бегачите. Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов, Нанси Окоро и Николай Вячев бяха сред изявените състезатели, които  в два поредни дни застанаха на старта за шампионската купа.

72 състезатели от девет клуба се включиха в надпреварата по ски ролери. Те се бориха в пет възрастови групи, а начинът на стартиране е преследване в свободен стил на разликите от постигнатото време.

 

 

 

 

Целта на спортната проява е да популяризира ски спорта в Асеновград и да привлече младите хора към активни спортни занимания и здравословен начин на живот, каза за DCNEWS Даниела Машова, организатор направление „ Ски бягане” към БФСки.

 

Състезанието е първи старт за сезона. Само след месец националите ни по ски бягане заминават на зимна подготовка в Австрия, след което пътуват до Финландия, където ще останат до Коледа. „Отиваме зад полярни кръг, в Лапландия”, разказа Пламен Недялков, старши треньор на националния отбор по ски бягане.

Подобни статии

Top