Скок на катастрофите през лятото

През летните месеци юни и юли значително се е увеличил броят на тежките пътно–транспортни произшествия с участието на деца. Българската асоциация на пострадалите при катастрофи посочва, че за първите 5 месеца инцидентите са били 339, а до 29 юли броят им вече е 870.

С инициативата „Шофирай с камера“ от асоциацията искат да повишат гражданската съвест, а не да изземват функциите на отговорните институции, разказа юристът Елена Грудлева. След 2014-та, когато пътният травматизъм бележи намаление, през настоящата година тенденцията е точно обратната, а през летните месеци увеличението е драстично. Затова от Асоциацията наблягат на превенцията в търсене на действия и инициативи, които да ограничат войната по пътищата.

За кампанията „Шофирай с камера“ е сформиран и екип от IT-специалисти, които да обработват записите, постъпили от доброволците-шофьори, които са монтирали камери в колите си. Това, което е най-тревожно, е увеличаването на катастрофите с деца. Сред основните причини са неизползването на предпазния колан и детското столче. Обаче удар при скорост само от 40 км.в час се равнява на скок от петия етаж.

Замислете се как карате, разберете, че е по-добре да стигнете живи там, закъдето сте тръгнали, спазвайте правилата за движение, спирайте и почивайте, когато пътувате на дълъг път, съветват специалистите.

Осемкратният първенец в българския рали-шампионат Димитър Илиев е изчислил, че ако нарушава правилата, един шофьор може да спести само 20 минути при стандартни разстояния. На практика, да се стигне с 20 минути по-рано, не си струва един човешки живот. А понякога и повече от един.

Подобни статии

Top