Скоро ще има виртуален презерватив? (СНИМКИ)

Притесняваш се да заговориш с мъж за безопасен секс? Производител на презервативи иска да помогне на младите хора да станат по-отговорни към своето здраве. Брандът предлага да се допълни езикът на емотиконите със символ  на презерватив и моли всички желаещи да се присъединят към тази важна кампания чрез хаштага #CondomEmoji.

Забелязали ли сте, че всеки чат е съпроводен с любими емотикони – сърчица, целувки, смях – различни чувства и мисли могат да бъдат изразени с простички символи.  Но как да заговорим за безопасен секс? Този толкова деликатен въпрос е трудно да бъде обсъждан с други хора, но това трябва да се прави, за да се чувстваме защитени и уверени.

През октомври 2015 година компания за презервативи провела изследване, резултатите от което удивили всички: 80% от младите хора на възраст 18−25 години казват, че им е по-лесно да изразяват мислите си с помощта на символи при чат, а 84% признават, че се чувстват много по-спокойни, обсъждайки секса с помощта на емотиконите Emoji. Но, за да започнем разговор за контрацепция, няма нито един символ, обозначаващ презерватив. За да поговорят за предпазване от заболявания, предавани по полов път, хората отново преминават от езика на емоците, към обикновения текст, което понякога води до неловкост и притеснение.

Компанията за презервативи решила да се справи с този проблем и има намерение по повод Световния ден за борба със ХИВ/СПИН 1 декември, да обогати езика на емотиконите със символа на презервативите.

От компанията твърдят, че вярват в това, че сексуалният живот може да бъде по-здрав и безгрижен и че Световният ден за борба със СПИН е напомняне за това, колко е важна защитата. От компанията са наясно, че кратките съобщения са важна част от развитието на отношенията и смятат, че официалният емотикон, символизиращ безопасен секс е проста, но при това съдържаща голяма сила стъпка, към по-голяма защитеност и сексуално здраве.

За да стане възможна появата н новия символ от компанията призовават Интернет потребителите да подадат официална заявка в Unicode (разработили езика Emoji).

„Много млади хора ще разберат за секса от собствен опит или чрез Интернет“, обяснява Марк МакКормак — старши професор по социология.  Любовните двойки се чувстват достатъчно уверено, за да обсъждат безопасния секс, но когато става дума за нови или потенциални партньори, тази увереност изчезва. 80% от участниците в изследването биха били доволни от появата на емотикон, който да направи обсъждането на безопасния секс по-лесно и весело“, допълва професорът.

Това е точно този случай, при който нещо дребно, може да промени много. Допълнителните изследвания на компанията и световния телевизионен канал MTV показали, че поне една трета млади хора говорят, че не се замислят за безопасния секс, а половината смятат, че венерическите заболявания никога няма да достигнат до тяхното обкръжение. 78% млади европейци на възраст 18−24 години водят активен полов живот, но само 62% използват презервативи, а 4 от 10 души се занимават със секс без презерватив с повече от един партньор. Добавяйки към емотиконите символа на презерватива, компанията-производител ще им помогне по-често да се замислят за защитения секс.

Затова, нека заедно да се погрижим за своето здраве и по-смело да говорим за безопасен секс и предпазване от инфекциозните заболявания, разпространявайки хаштага #CondomEmoji.

Източник: cosmo.ru
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top