Скръбна вест! Почина писателят Стефан Бонев

Почина известният пловдивски писател Стефан Бонев. Той е издъхнал в дома си снощи.

Стефан Бонев е роден в Сливен на 4 април 1961 г. През детството и юношеството си живее и учи в Силистра. Висше образование завършва в София. През 1987 г. се премества в Пловдив, където живее и до днес.

Първите си разкази Стефан Бонев публикува във вестниците „Технически авангард“, „Студентска трибуна“, „Вечерни новини“, „Народна младеж“ и „Стършел“, а по-късно и в „Труд“.

В началото на 2005 г. Бонев издава своя първи сборник, озаглавен „Разкази за двама“, чрез ИК „Марица“.Книгата е една от трите, които тогава са номинирани за наградата Пловдив. Следващите му две книги са спечелили помощ по Програмата за финансиране на пловдивски автори и на важни за Пловдив издания „Изпит по летене“ е издадена през 2009 г. от издателство „Летера“.Третата книга на Бонев, „Пред прага на храма“, е издадена от ИК „Хермес“ през 2012 г. и печели награда „Пловдив”.През 2015 г. се появява четвъртата му и засега последна книга „Странните неща“, чийто редактор е проф. дфн Клео Протохристова, а издателят – „Летера“.

От юни до ноември 2015 г. общо 17 разказа на Стефан Бонев бяха публикувани в електронни и хартиени издания в Лондон и в Чикаго, излизащи на български език. 10 от тях се появиха в „Новини Лондон“, както и по един в „Е-вести“ и „БГ Бен“ във Великобритания, а също и още 5 в задокеанското „България 21 век“. Всички тези медии представиха пред читателите си последната книга на Бонев „Странните неща”.

До последно Стефан Бонев работеше като експерт в отдел „Култура“.

Поклон пред светлата му памет!

Подобни статии

Top