Скулпторът Веселин Ламбрев с поредна изложба под тепетата (СНИМКИ)

Пловдивският художник Веселин Ламбрев, ще открие тази вечер поредната си изложба. Тя е пета за скулптора в рамките на изминалите десет месеца – една поредица от самостоятелни изложби, три от които в родният му град Пловдив.

За Веселин Ламбрев проф. Елка Бакалова доктор на изкуствознанието, изкуствовед, културолог и член кореспондент на БАН, прави един своеобразен анализ на творчеството му през годините. Ето част от нейните думи:

„Всяка изложба е един етап в живота на всеки творец и важен етап в развитието на съвременното изкуство. Веселин Ламбрев присъства в художественият ни живот със собствена, дори бих казала само нему присъща пластическа проблематика. Той има свои теми, има свои пластически принципи, които устоява без преднамерена патетика, но винаги далеч от конюктурната псевдоавангардност заливаща често пъти нашият художествен живот. Привидното разнообразие от пластични форми гравитира около един гръбнак с органична йерархия от естетически и човешки стойности.

Всъщност, творбите на Ламбрев са свързани с изключително актуалния днес проблем в съотношението природа-цивилизация в екзистенциален и социален контекст. Един лаконичен, елегантен поливалентен минимализъм на скулптурната форма, която ни води умело и целенасочено към филосовското съдържание на творбата. Творбите му дават достатъчно ясна представа, за това какво донася творчеството на Веселин Ламбрев в съвременното изкуство.”

Скулпторът Веселин Ламбрев е член на СБХ и Дружеството на пловдивските художници. Той е роден на 06.03.1962 г. в Пловдив. През 1981 г. завършва Средно художествено училище за приложни изкуство в Смолян, специалност „Металопластика”. Завършва Академия за изящни изкуства в София при проф. Димитър Бойков, специалност „Скулптура”. През 2000-та година основава ателието по скулптура в Академията за музикални, танцови и изобразителни изкуства в Пловдив.

Участва в национални и общи изложби на СБХ и прави редица самостоятелни изложби в частни галерии в България, Франция, Финландия, Словакия, Австрия и др. Негови работи са притежание на колекционери в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

Изложбата с творби на Веселин Ламбрев ще бъде открита в хотел „Тримонциум“ тази вечер, от 18 ч.

 

Подобни статии

Top