Скулпторът Иван Русев с изложба в "Резонанс" - DC news

Скулпторът Иван Русев с изложба в „Резонанс“

Скулптура и рисунки под надслов „Преди 60 милиона години – реката“ показва в пловдивската галерия „Резонанс“ скулпторът Иван Русев. В експозицията са включени и живописни творби на Мария и Нина Русеви.

Изложбата ще бъде открита  в 18:00 ч. на 11 ноември и ще продължи до 11 декември, тази година.

Иван Русев е роден на 1-ви юли 1954 г. в София. През 1979 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност «Скулптура» в класа на проф. Величко Минеков. Основният материал на неговите творби е камък, понякога в комбинация с пясък, пръст и други материали. Има реализирани творби и от метал.

Участвал е в множество изложби у нас и в чужбина.

От 2005 г. досега реализира мащабния авторски скулптурен проект «Мраморен град на изкуствата» в Скулптурен парк Илинденци, с.Илинденци, община Струмяни.

Иван Русев участва и в редица изложби организирани от куратори, галерии, арт колекционери. Негови творби са собственост на Националния музей на българското изобразително изкуство – София, Софийска градска художествена галерия, Национален дворец на културата, Министерство на външните работи, «Музей на камъка» Ивасе, Япония, повечето градски художествени галерии в страната, както и много частни колекции у нас и в чужбина.

Носител е на много награди.

Нина Русева е родена на 28 ноември 1977г. в гр. София, където живее и работи. 2002 Завършва НХА в гр. София, специалност „Живопис“ в класа на академик Светлин Русев. Квалификационна степен „Магистър“. Преди това е завършила Средното художествено училище за приложни изкуства в София, специалност „Текстил“.

Има 8 самостоятелни изложби в София, Виена и гр. Хеерде, Холандия. Участва в множество общи художествени изложби в страната и чужбина. Носителка е на много награди. Нейни картини притежават някои частни колекции в България, Франция, Германия, Италия, Израел, САЩ, Холандия, СГХГ и Колекцията на Европейския парламент.

 

 

 

Подобни статии

Top