Скъпият ток ще вдигне храни и услуги с 4-5% - DC news

Скъпият ток ще вдигне храни и услуги с 4-5%

Увеличението на тока от 1 октомври ще вдигне цените на основните хранителни стоки и услуги с 4-5%. Това съобщи независимият финансов експерт Мика Зайкова на конференцията „Данъчни модели и преразпределителни механизми в Европейския съюз“, организирана от Съюза на икономистите в България.

Според Зайкова, цитирана от „Преса“, реалното поскъпване на повечето храни трябва да е много по-голямо. Хлябът от малките пекарни например, където токът формира 60% от себестойността, трябва да се вдигне с 10%. Но хлебарите няма да го направят, защото пазарът е свит. По-голямото увеличение не може да бъде преглътнато от тези, които получават доходи около минималните осигурителни прагове, от пенсионерите и безработните. Тази група е 80% от населението.

Така фирмите ще компенсират по-големите си разходи за ток с намаляване на собствената си печалба. Ще прибегнат до съкращаване на персонал или преминаване в сивия сектор, каза Мика Зайкова.

Според разчетите на експерта разходите на едно четиричленно семейство за 15 основни хранителни стоки, сред които хляб, мляко, месо, риба, брашно, консерви, захар, ще се увеличат от 1200 на 1320 лв. месечно, или с 10%. „В кошницата съм включила продукти с добро качество и според необходимите калории за възстановяване на работната сила – обясни Зайкова. – Това не е сирене без мляко или риба, стояла 10 години във фризера. Ако към този бюджет се прибавят и увеличените разходи за отопление, електроенергия, вода, транспорт, облекло и обувки, ще получим, че до октомври издръжката на едно четиричленно семейство е била 2375 лв. През последното тримесечие ще бъде 2562 лв., или с 8% повече.“

Зайкова отбеляза, че от 2002 до 2013 г. цените на основните храни са се вдигнали от 27,1% при олиото до 97,3% при хляба. За същия период цената на тока е скочила от 360 до 400%. С други думи, отражението върху крайните цени е не повече от една трета.

Подобни статии

Top