Скъсани язовирни стени удавиха Мизия - DC news

Скъсани язовирни стени удавиха Мизия

Скъсани язовирни стени довели до потопа в Мизия

Скъсани стени на два язовира в област Враца са сред основните причини, довели до потопа в Мизия.

Новината съобщиха от общинската администрация в бедстващия град, а заключението е на неин екип от експерти, съобщи бТВ.

БГНЕС първа съобщи за възможността наводнението в Мизия да е причинено от язовири, а не от поройните дъждове. Това заявиха пред БГНЕС местни жители и кметът на града Виолин Крушовенски.

Язовир „Стубел“ се намира в община Борован. Днес не изглежда опасен, но преди 9 дни водата в него е била толкова много, че е скъсала стената и е изкопала огромен кратер. „Ние обикаляме всички язовири, наблюдаваме какво е състоянието, попаднахме на него и видяхме положението“, каза пред бТВ експертът в община Мизия Кольо Николов.

Общината няма информация за това от кого се стопанисва този язовир. След едноседмична обиколка на експертния екип обаче се оказва, че той не е единственият с нарушено укрепително съоръжение. „Установяваме, че всички язовири са преливали обилно“, посочи Николов. По думите му, части от някои стени са разрушени, а огромните кратери показват, че са преливали много големи количества вода.

Местната власт отчита като причина и ненавременните действия за ограничаване силата на приливната вълна. „Забавяне решението на областния управител, на бившия министър Греков и на бившия министър-председател с това, че ние пускахме факсове от събота, от сутринта от 9:00 часа ги молим за разрешение за дигата, докато ние стигнахме до извода, че сами трябва да я разрушим“, разказа зам.-кметът Николай Нековски.

Според наблюденията на експерти от общината, близо 90% от всички язовири във Врачанска област нямат изпускателни системи за контрол на нивата. Областният управител на Враца не отговори на телефона си.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top