Славия издигна кандидатурата на Михаил Касабов за президент на БФС

Венци Стефанов: Мишо Касабов винаги е бил опозиция на Боби

На заседание на Съвета на директорите на ПФК Славия 1913 АД се взе решение да бъде издигната кандидатурата на г-н Михаил Касабов за президент на Българския футболен съюз на предстоящия Конгрес. Това съобщиха от пресслужбата на „белите“.

В момента Касабов изпълнява временно функциите президент на БФС след оставката на Борислав Михайлов. Преди няколко години той отново оглави временно централата след предишната оставка на Михайлов, която впоследствие бе оттеглена.

Конгресът на БФС ще се проведе на 15 март, а другите кандидати до момента са Димитър Бербатов, Георги Градев, Христо Крушарски, Манол Иванов и Илиан Стоянов. В последните дни се заговори, че сред кандидатите може да бъде и техническият директор на БФС Георги Иванов, а от месеци за поста се спряга и името на бившия спортен министър Красен Кралев.

„Мишо Касабов винаги е бил опозиция на Боби. Той никога не е бил послушник. Винаги е имал собствено мнение. Винаги се е борил и се е старал по някакъв начин да помага на българския футбол. Хората нека да преценят дали да слушат „бла-бла“ или да гледат кой какво е свършил. В края на краищата като отидеш на ресторант накрая идва сервитьорът със сметката. Като погледне какво си ял и пил ти прави сметката. Всеки има глава на раменете си. Аз не агитирам и не апелирам. Ние това сме преценили и сме го издигнали. На българския футбол не му трябва молитва, а мотика“, обяви президентът на Славия Венцеслав Стефанов на пресконференция, на която говори най-вече за предстоящия Конгрес на БФС на 15 март.

„Доста разговори ми трябваха, за да убедя Михаил Касабов, че трябва да се кандидатира. Мишо иска да има подкрепата на повече хора, които да повярват в това, че може да направи промените. Да повярват, че човек с неговите качества би бил полезен за футбола ни. Сигурен съм, че ще подбере екип, който може да работи. Ние ще сме най-големите му поддръжници, но и критици, ако не прави това, заради което е издигнат, ако не търси начини да се помага на футбола. Човекът, който имахме предвид (преди време, когато Стефанов каза, че има подходящ кандидат за БФС), се казваше Стилиян Шишков, но има бизнес ангажименти, които не му позволяват. С огромни възможности е в Европа, в спортните среди. С неговия авторитет съм убеден, че могат да се привлекат средства от Европа за подпомагане на най-различни футболни мероприятия. Има много програми, които не използваме пълноценно. Надявам се, че новият президент ще успее да активира всичките тези възможности, които да са от помощ на футбола. Най-вече трябва хората, които са начело на държавата да приемат всичкото това нещо и като се разговаря с тях да чукаме на отворена врата така да се каже. Мишо не е агресивен човек, той е човек на консенсуса. Аз му правя реклама все едно ще го женя, но между тези, които познавам, преценихме, че Мишо е човек, който няма да компрометира и злепостави нашия избор. Другите, които досега са подали кандидатурата си не виждам някой, който може да се справи с всички проблеми, които има българския футбол. Те не са само за футбола, а и за спорта като цяло“, каза още Венцеслав Стефанов.

Христо Крушарски според мен много правилно предлага един такъв вариант на обединение зад една кандидатура. Ще е добър вариант за футбола изобщо. Когато клубовете са обединени, бъдещите резултати ще дойдат по-лесно, но както е известно в България, има много войводи, малко войници. Всички искат да са президенти. А дали стават за тази работа самите те не са убедени. Някои си мислят, че да си президент е достатъчно да се пъчиш и да се показваш от време на време. За мен бъдещият президент на БФС не трябва да е човек, който ламти за власт, а слуга на клубовете. Изразявам се малко по-нестандартно. Ако бъдещият президент работи за подобряването на условията на българския футбол, ще бъде ценен, уважаван, подкрепян и неговият авторитет ще е безспорен. Затова решихме да издигнем кандидатурата на Михаил Касабов. Искам да се обоснова защо е така. Мишо много години е в българския футбол – неопетнен, без някой да може да каже нещо лошо за него. Годините 1997-а, 1998-а и 1999-а в България едвам свързвахме двата края, Мишо направи няколко мача между България и Германия и всяка една от тази среща носеше близо един милион на България от телевизионни права. Връзките му с Германия и покойния Бекенбауер са безспорни. Видели сме много помощ от тях. Надявам се тя да продължава и да се увеличава. Мишо не ламти за власт, а иска да помогне с каквото може и най-вече да има ред. Говорили сме много пъти с него. Аз изразявам лично мнение. Президентът би трябвало да може да почука на всяка една врата в България, откъдето може да дойде помощ за футбола и спорта по принцип. Давам си сметка, че съм минал през всички тези етапи. Редно е младите и журналистите да помагат. Средствата, които се отделят за спорт, не бива да са материален бонус на някой президент и той да купува 2-3 футболисти, ами да са целеви – за ремонти, терени, детско-юношески футбол, турнири, семинари, използване на целия възможен ресурс от държавата, общините, спонсори. Хубаво е да се работи и върху варианта за парите, които се отделят за спонсорство да не бъдат облагани. Сега няма казарма, спортът е единственият начин децата да се учат на дисциплина и да възмъжават, а момичетата да добиват самочувствие“, продължи той по темата БФС.