Славка Щерева: Новият закон за предучилищно и училищно образование е толерантен

„Oптимист съм. Станахме свидетели на добронамереността, нагласата и желанието на  Министерството на образованието да запази добрата традиция в образователната ни система“,  заяви директорът на СОУ „Любен Каравелов“ в Пловдив Славка Щерева, която определи срещата в образователното ведомство вчера като удовлетворяваща.

Тя обясни, че са получили обещание в рамките на новоприетия закон да се намери нормативно основание, така че да има регламентирани часове за индивидуално обучение и финансиране на тези часове.

„Новият закон за предучилищно и училищно образование е демократичен и толерантен. Той дава възможност учителските колективи сами да правят учебните планове според интересите на учениците и спецификата на училището“, каза Щерева.

Тя обясни,че с помощта на образователното министерство са постигнали пробив, но притесненията идват единствено от финансирането и това, че индивидуалните часове не са заложени като нормативно основание.

„Успяха да вкарат часове, макар и малко, по музика и изобразително изкуство като задължителна подготовка. За нас това е голям пробив, защото ни дава основание да даваме часове от разширена и факултативна подготовка, но остава проблемът за индивидуалните часове и за финансиране на това обучение“, каза Щерева.

„В технологичния век, в който живеем, изкуството не е разточителство, то трябва да се превърне в държавна политика“, посочи Щерева. Още повече, че в нашите училища, които са неспециализирани, може да влезе всяко дете.

„Твърдо вярвам, че ще постигнем договореност с министерството. Още повече,че става ясно,че финансиране ще има и средствата ще бъдат заложени в бюджета за 2017 -та година“, завърши тя.

 

Подобни статии

Top