Славчо Атанасов: Закриването на Белодробна болница е грешка!

„Цялостното виждане и поведение на сегашната общинска администрация към казуса „Белодробна болница“ е погрешен. Туберкулозата е тежко заболяване с висок здравен и социален риск и на него принципно се отделя специално внимание. В Eвропейската общност България е на първите места по ръст на заболеваемост от туберкулоза. В Германия например на 100 000 души болните са едва 5, а у нас са 26. При тази негативна статистика стои неуместно и нелогично това, което е решил кметът Тотев – да закрива болница, която обслужва и лекува цяла Южна България“, заяви в специална позиция до медиите депутатът от „Патриотичен фронт“ Славчо Атанасов.

Той е категоричен, че като бивш кмет на Пловдив не може да приеме тезата, че единствено цифрите и задълженията на здравното заведение са важни. „Здравето не е счетоводство, г-н Тотев! Не може към този проблем да се гледа и да се подхожда от позицията на сухото чиновничество – понеже болницата имала загуби, дайте да я закрием. По тази логика държавата трябва незабавно да затвори УМБАЛ „Свети Георги“, чиито дългове надхвърлят 70 милиона лева. Не приемам подобен счетоводен подход, когато става въпрос за здравето на пловдивските граждани.

Общинската администрация взе непремислено решение, като праща заразата на туберкулозно болните в отделение с останалите лежащи. Не е само това, лечението на това тежко белодробно заболяване изисква специални грижи и неслучайно болница „Кудоглу“ се намира на края на Пловдив, в изградено парково пространство от 40 декара. Питам, къде ще се разхождат туберкулозните на добър въздух в двора на УМБАЛ „Св. Георги“?“, пита риторично депутатът.

Той припомня, че от туберкулоза в Пловдив страда голяма част от ромското население, което живее в близост до „Кудоглу“. „Сега ще се налага силно заразните да сноват из цял Пловдив, за да стигнат до другия край на града в УМБАЛ-а. За тези неща екипът на г-н Тотев не е помислил“, подчертава Атанасов. И допълня: „Очевидно те се интересуват единствено от счетоводните сметки и не виждат проблема в неговата цялост и значимост за пловдивските граждани.“

 

Подобни статии

Top