Славчо Атанасов: За Альоша – задължително местен референдум!

Градът е силно разделен в мнението си за паметника на Альоша

Скъпи приятели, с известно притеснение трябва да споделя едно мое наблюдение от ежедневното ми общуване с пловдивчани. Градът е силно разделен в мнението си за паметника на Альоша. Това написа Славчо Атанасов в профила си в социалната мрежа.

„Казвам го за пореден път, защото виждам как спекулациите по темата не спират. Напротив, противопоставянето ескалира и опитите да се вадят политически дивиденти минават всякакви граници.

А политиката тук трябва да отстъпи. Да оставим настрани маститите политикани от парламентарната трибуна и да не им позволяваме да копаят траншеите още по-дълбоко. Аргументи те винаги ще намерят за всичко.

Но тук става въпрос за единството на нацията ни. Хората в Пловдив са непримирими и категорично разделени в мненията си за паметника. В такива ситуации мъдрите народи избират единственото правилно решение – правят референдум. И така е най-справедливо. Хората да решат въпроса сами, без намесата на политиците, чрез най-висшата форма на демокрацията – референдум.

Аз също имам своето лично мнение и отношение, но умишлено не го споделям публично, за да не повлиявам настроенията и да не допускам спекулации. На един референдум пловдивчани трябва сами, всеки със съвестта си, да решат какво да се направи.

Само така ще избегнем още по-голямо разделение и няма да допуснем да се отвори още една дълбока рана в обществото. Имаме си предостатъчно.

Не ни е нужна поредната разделителна линия на българи срещу българи.

Глас народен, глас Божий!“