Славчо: И Тотев призна – за стадион „Пловдив“ трябват 20 милиона (СНИМКИ)

Кметът Иван Тотев също е искал от Орешарски между 20 и 30 милиона лева за довършването на стадион „Пловдив“. Това става ясно от писмо до бившия премиер, подписано от сегашния градоначалник и тогавашния зам.-кмет по младежта и спорта Георги Титюков. Писмото бе показано по време на общественото обсъждане за стадиона, организирано от депутата Славчо Атанасов, който е и кандидат за кмет на Пловдив от Патриотичен фронт.

До общественото обсъждане се стигна, след като преди повече от половин година при лична среща с премиера Бойко Борисов, Славчо Атанасов договори отпускането на целева субсидия от 20 млн. лв. от държавата  за довършването на стадион „Пловдив“. Необходимо беше само решение на Общинския съвет, който да упълномощи Тотев да поиска тези пари от сегашния премиер. Припомняме, че вместо това местният парламент, с гласовете на съветниците от ГЕРБ, гласува да бъдат поискани 185 милиона лева и на практика се подигра с намеренията на опозицията.

На общественото обсъждане тази вечер депутатът от Патриотичния фронт обяви, че с писмото от Тотев се слага край на спора колко струва довършването на емблематичния стадион.

Искам да Ви предложа, вместо да се влагат 200 млн. лв. , за изграждането на национален стадион, да се инвестират около 7 пъти по-малко средства – 20-30 млн. лв., за да се довърши построеният на 80 % стадион „Пловдив“. Спортното съоръжение безспорно има потенциала да се превърне в национален стадион и ще привлича зрители от цяла България и чужбина. Това е вариант, който ще спести на държавата средства в дни на криза, и в същото време ще възкреси тънещата в забрава спортна реликва в града под тепетата – стадион „Пловдив“,  пише Тотев.

„За това писмо, от 21 август 2013 г. мога да кажа на Иван Тотев – „Браво“, заяви пред препълнената зала на Общинския съвет Славчо Атанасов. Депутатът обаче изрази учудването си защо кметът отхвърля нещо, което е искал преди две години. „Със сигурност 20-те милиона, за които настояваме ще са достатъчни, ако не се краде“, категоричен беше Атанасов.

На обсъждането днес присъства и арх. Валентин Маринов, който отново обясни за какво ще бъдат използвани така необходимите 20 милиона лева. Те ще отидат за довършването на стадиона до готовност да му бъде издаден Акт 16, посочи архитектът, който е автор на работния проект за спортното съоръжение. Всички други екстри, които ще бъдат необходими, ще искат допълнителни средства, но 20-те милиона ще са достатъчни стадионът да получи четвърта категория от ФИФА за провеждане на първенства от най-висок клас, допълни той.

 

Подобни статии

Top