Слагат камери на 60 автомобила в Пловдив

60 автомобила на частни лица ще бъдат оборудвани с видеокамери. Записите ще се използват като доказателство срещу нарушенията по пътищата, които зачестяват постоянно. Заместник-кметът на Пловдив Александър Държиков е провел  разговор с ръководството на Областната дирекция на министерството на вътрешните работи и има постигнато споразумение за съдействие и съвместни действия.

Целта на съвместните действия между Община Пловдив и Областната дирекция на министерството на вътрешните работи е  да се повиши безопасността на движението. Зам.-кметът Александър Държиков съобщи, че през  последните  месеци има решение да се предприемат  мерки  за овладяване на пътните инциденти. В тази връзка започва поставянето на видеокамери на частни автомобили.

Автомобилите са на служители на полицията. Те управляват автомобилите си постоянно,  професионалисти  са и могат много добре да заснемат нарушителите на пътя. Имаме одобрение, защото сумата, с която Община Пловдив ще съдейства, не е много голяма. Тя е между 3 и 5 хиляди лева.“, уточни Държиков.

Цената на камерите е между 50 и 100 лева. Общата сумата за закупуването им  ще бъде предоставена от Община Пловдив като дарение. Според Александър Държиков след като автомобилите бъдат оборудвани ще бъдат разпределени по 10 във всеки район. Нормативната уредба е изменена и записите могат да бъдат разглеждани като доказателство за налагане на предвидените от закона наказания.

Предложението на Държиков е освен на служители на полицията автомобили на „Общинска полиция” и „Общинска охрана” също да бъдат оборудвани с подобни камери.  Зам.-кметът каза, че  предложението трябва да се разгледа  и приеме от Общинския съвет. Най-вероятно проектът за отпускане на сумата ще бъде внесен на сесията през август.

Подобни статии

Top