Сладък 14-ти февруари и за пациентите със захарен диабет

Можем ли да заменим захарта с природни здравословни алтернативи?

Рози, шоколад, ягоди, плюшени мечета и романтика – това е предстоящият 14-февруари, на който честваме Трифон Зарезан и Световния ден на влюбените.

Има безброй рецепти за греховно сладки изкушения, в които неизменна съставка е кристалната бяла захар.

Но може ли тя да се избегне и с какво да я заместят пациентите със захарен диабет обяснява д-р Станимира Станчева-Василева, началник на Отделението по Ендокринология в „УМБАЛ-Пловдив“.

Ето нейните варианти за замяна на захарта с природни здравословни алтернативи. Те няма да се отразят на вкусовите качества на готовия продукт, но благодарение на които и пациентите със ЗД ще могат без угризения на съвестта да се потопят в сладката част на празника.

Продуктите са налични навсякъде в търговската мрежа, както и в специализираните магазини за диетични, диабетични и здравословни храни:

Стевията е природен подсладител, добит от листата на растението стевия, има 15 пъти по-висока сладост от кристалната бяла захар, не съдържа калории, има нулев гликемичен индекс, притежава антиоксидантни свойства, безопасен е за употреба, предлага се под формата на сухи листа, прах, кристали, течен алкохолен или безалкохолен извлек, а вкусовите му качества са близки до тези на захарта, с леко горчив послевкус.

Еритролът е естествен подсладител, получен при ферментацията на нишесте от царевица /тапиока/, естествено се съдържа в някои плодове /круши, грозде, диня/ и гъби, захарността му е 60-80 % от тази на захарта /малко по-малко сладък от бялата захар/, практически лишен от калории /0,2 ккал за 1 гр. еритрол/, нисък гликемичен индекс, притежава антиоксидантни свойства, безопасен е за употреба, вкусът му е неутрален-няма свой собствен вкус, позволява термична обработка, предлага се под формата на прах.

Сироп от агаве – добива се от сърцевината на многогодишно безстъблено растение, подобно на кактус с идентичното име, има високо съдържание на фруктоза, по-сладък и по-малко гъст е от меда, нисък гликемичен индекс /4 пъти по-нисък спрямо бялата захар/, два пъти по-малко калоричен е от обикновената захар, има диуретично, аналгетично, антипиретично, отхрачващо, противовъзпалително и дезинфектиращо действие, с неутрален фин вкус е, бързо се усвоява от организма, влиза в състава на шейкове, тонизиращи напитки, кексове, сладкиши и печива. 

В допълнение д-р Станчева-Василева припомни следната важна информация: 100 гр. бяла кристална захар са еквивалентни на 3,3 гр. стевия на прах, на 100 гр. еритрол на прах, или на 2 с.л. сок от агаве. Пожелаваме ви успех в кулинарните начинания, а на тези, които празнуват Трифон Зарезан казваме „Наздраве!“, каза началникът на отделението в „УМБАЛ-Пловдив“.

Тя заяви, че с колегите от екипа й са на разположение за консултации на тел: 032/906-187.