След второто класиране: Елитните гимназии са пълни

Яворов на матурата по БЕЛ

Всички паралелки в елитните гимназии в Пловдив са запълнени след второто класиране, показват данните на Пловдивския просветен инспекторат. Свободни места има само в някои общообразователни училища и професионални гимназии в града под тепетата и областта, съобщи Рангел Райчев, председател на Комисията за прием след седми клас. 114 ученици остават некласирани до този момент.

2143-ма кандидат-гимназисти са се записали след първото класиране, съобщи  Райчев. Общо 3016 са били местата в гимназиите, така че за второто класиране са останали свободни 873. 634-ма ученици са участвали във втория тур.

Към настоящия момент, ако смятаме записалите се ученици на първия етап на класиране и броя на класираните ученици на втория етап и ако приемем, че всички ученици, които са класирани, се запишат, в елитните гимназии няма да има свободни места, обясни председателят на комисията.

За 40 профили и професии балът почти не се е променил на второ класиране. Най-малко е паднал за „Системно програмиране“ в математическата гимназия – с 19 хилядни,  с 27 хилядни се е понижил за математика с френски. В ЕГ „Пловдив“ понижението е само с 38 хилядни за момчета с немски. Незаети места има в 12 профилирани и 15 професионални паралелки в областта.

На 9-ти ще обявим свободните места за трето класиране, след като всяко едно училище ни предостави информация за броя записани ученици. Записването е от 6 до 8 юли, уточни Рангел Райчев.

От 10 до 14 юли в училищата-гнезда ще се подават документи трето класиране. Резултатите от него ще станат известни на 16 юли.

Подобни статии

Top